2021-12-28
有人終於考完試,可以抽到時間陪我食 Lunch,本來想同佢去觀塘鱷魚恤中心飲茶,不過有人話想食日本菜。上網 Search 過,原來區內形形色色嘅日本料理有成接近 150 間,認真犀利,左挑右選,最後揀左鴻圖道呢間樓上居酒屋。店鋪地方偌大,裝潢簡潔明亮、環境十分開揚,予人悠閒舒服的感覺。一入座店員就隨即為我倆每人送上一碗味噌湯,非常窩心,湯身熱辣辣,內有豆腐和海帶,飲完成身暖笠笠。睇下店員送上嘅餐牌,午餐選擇都幾豐富,分為三個系列,包括和風、咖喱及燒物,另外亦有廚師發辦及自選海鮮丼可供選擇。我哋點左原條蒲燒鰻魚飯 ($98) 同 和風豬軟骨飯配溫泉蛋 ($68),加左 $10 將配豬軟骨嘅白飯轉左做手打稻庭烏冬。鰻魚好有份量,燒得邊位帶焦,魚肉富彈性,軟腍又不失咬口,食落有魚油香。面頭嘅醬汁比例亦啱啱好,杰稠適中,鮮甜入味,用嚟飯吃一流。 米飯圓渾煙韌,食落有飯香。稻庭烏冬和豬軟骨分開盛載,烏冬上桌時仍冒著煙,熱度十足。豬軟骨炆得軟腍又入味,加上以日式調味料炮製,味道一級棒!溫泉蛋口感滑溜,內有半生熟流心蛋黃汁。烏冬幼長而薄身,質感煙韌爽彈,伴著湯同吃,更覺滋味!食完飯,店員仲會送上和菓
食完飯,店員仲會送上和菓子做甜品,好有驚喜!和菓子水準唔錯,味道清爽,甜度適中。