2021-10-09 17 瀏覽
呢日朋友book左天后清風街嘅碗盛呢間居酒屋食飯 入到去,有單邊嘅2人卡座、4人卡座、仲有榻榻米嘅箱房,私隱度都高,環境好舒服,啱晒約埋朋友一齊飲酒、食飯、傾計。 可惜我第二日要返早,所以今次無飲酒… 前菜,我地先叫左個魷魚薯蓉沙律 - 造型可愛,煮熟左嘅魷魚好鮮甜,而且一啲都唔un 😄本身以為薯蓉只係夾雜左青瓜同紅蘿白,好似無咩特別咁…點知食落先知原來仲有洋蔥、魷魚等,難怪薯蓉都自帶鮮味😋雖然今日唔飲酒,但去到居酒屋,串燒又點少得? 所以我地一口氣叫左好多串燒🤩🤩雞中翼 - 店員話餐廳選用日本雞翼,話好值得試一試。果然,無令我失望 👍🏻厚燒牛舌 - 燒牛舌的話一定要食厚燒! 點解? 因為厚燒,先會食到表面鹹、香、脆同內里腍、滑、Juice嘅口感沖擊 ❤️❤️雞皮 - 香脆又無脂肪嘅雞皮,用黎送酒就真係一流~ 😍日本青椒仔 - 火侯剛好,青椒一啲都唔乾,配埋木魚花,fresh得黎又帶少少木魚嘅鮮味 🤤豚肉蘆荀串 - 薄薄嘅豚肉包住蘆荀,份量嘅配搭令到味道剛剛好,互相都唔會搶左對鋒頭 😆串燒豆腐 - 朋友好意食。不過我本身唔太鐘意食豆腐,但食落左一啖,又幾好味喎 燒白鱔 - 又係我必點之
呢日朋友book左天后清風街嘅碗盛呢間居酒屋食飯

雞皮 - 香脆又無脂肪嘅雞皮,用黎送酒就真係一流~ 😍
燒白鱔 - 又係我必點之選,因為…我真係好鐘意食鱔🤪 白鱔好厚身,香甜、外皮燒得香脆嘅惹味 😆

豚角煮 - 用醬汁炆煮嘅五花腩,一啲都唔油膩,Yummy 😋😋

諗食咁多肉,於是叫左碟蔬菜黎平衡返下。全隻茄子燒 - 係去皮嫁! 我都係第一次食🤪無皮茄子滑嘟嘟、而且入口即溶。最最最估唔到嘅係,配埋薑蓉,仲食出另一種風味,比原味配木魚更突出呢😆😆😆

其實呢間居酒屋仲有個特別之處,就係佢可以叫拉麵食,唔使出去再續一波。我地呢次就叫左個餐廳推介嘅 明太子牛油撈飯 - 細細嘅一碗放了大大份嘅明太子,同飯底嘅牛油撈勻后,香氣撲鼻,牛油同明太子真係絶配

下次等我星期五黎,放開懷抱飲下酒,一定更正~!