2023-02-02
好耐無去日式居酒屋食下串燒小食飲下啤酒🍻呢日朋友帶我去咗尖沙咀嘅Mokumoku Yakiton 無介紹錯喎😌食物款式多之餘 主打嘅豚肉串燒的確出色▪️前菜先嚟係蒜子蕃茄沙律🍅唔係間間居酒屋都有得食 所以每逢見到有嘅話 我都一定要 蕃茄嘅甜酸同鹹鹹地嘅蒜蓉/醬油超夾 好開胃 而令和の怪物岩蠔好肥美好大隻🦪蠔味鮮甜濃厚 ▫️燒物叫咗份燒帆立貝 份量足夠二人share食🥢肉身幾厚 大大粒 簡單以醬油調味已經好好食 鮮味突出▪️串燒(豚)呢度以豚肉為主打 所以叫咗好多款同唔同嘅部位嚟試🐷必叫嘅豬腩肉無失望 燒至金黃色 滿滿豬油香 但食落唔會太膩 豬脷口感好爽 燒豬腦我都係第一次食 表面帶焦香 入面質地有啲似豬膶咁粉粉地 幾特別😆豬生腸好爽口 脆脆地口感好正 仲叫咗三款豚肉卷 分別係大熱嘅九條蔥卷同韭菜泡菜卷 兩款都係用豚肉片包住 由於蔥/韭菜/泡菜味道都濃郁 配埋豚肉味道層次好豐富⤴️仲有鵪鶉蛋卷都唔可以錯過 仲加昨櫻花蝦一齊燒架▫️串燒(菜類/其他)燒多春魚好香口 而且煎得好靚仔 金黃色好吸引🐟燒豆腐外脆內軟 都幾滑 燒椰菜仔配醬油一齊食 一啖一粒好方便 最特别係燒牛油果 面頭加咗沙律醬同木魚絲 第
▪️前菜
▫️燒物
▪️串燒(豚)
▫️串燒(菜類/其他)
燒多春魚好香口 而且煎得好靚仔 金黃色好吸引🐟燒豆腐外脆內軟 都幾滑 燒椰菜仔配醬油一齊食 一啖一粒好方便 最特别係燒牛油果 面頭加咗沙律醬同木魚絲 第一次試呢個配搭 無論口感同味道都好夾