1K
2019-03-28 47 瀏覽
原本三月中準備去東京旅行, 可是公司工作特別忙, 不批假, 要安撫一下自己, 同事話無論如何, 要找間日式浜燒店, 放鬆一下.上網查一查, 公司附近新開了 [ 漁獲浜燒 ].  立即去電訂位.餐廳是日式風格, 環境整潔, 暖色燈光, 座位舒適, 我們座位自成一角,  聊天飲食好地方.同事急急望今天日本新到漁獲.  我獨愛 金目鯛.  她想食龍蝦. 看完餐牌後, 已 marked 好心頭好.  先來支天祿光臨大吟釀,  好清醇, 有淡淡的果香.   食物隨即送上.鮮菜沙律和炸蝦 一起上檯.   可以飲酒開餐了.細芝麻鹽醬椰菜沙律:  椰菜爽脆,  加上胡麻醬酸酸甜甜, 好可口.炸甜蝦 :  蝦形不細,   味香濃, 炸得好脆口,   送酒一流. 盛合五款包括有:馬糞海膽, 牡丹蝦, 金目鯛, 油甘魚, 三文魚. 刺身片片顏色有光澤, 厚切, 肉質肥美有彈性, 魚香十足, 食得好新鮮. 牡丹蝦, 好大隻, 蝦頭有唔少膏.用紫菜包住 馬糞海膽, 入口又新鮮又脆, 海膽甘甜, 無得輸.冷盤過後, 浜燒開始.味噌蟹甲羅燒 送到:  蟹蓋內有蟹膏, 蟹肉.   另備鵪鶉蛋及多士.店員把蟹膏混合鵪鶉
餐廳是日式風格, 環境整潔, 暖色燈光, 座位舒適,
我們座位自成一角,  聊天飲食好地方.
看完餐牌後, 已 marked 好心頭好.
鮮菜沙律和炸蝦 一起上檯.   可以飲酒開餐了.
炸甜 :  蝦形不細,   味香濃, 炸得好脆口,   送酒一流.
盛合五款
包括有:馬糞海膽, 牡丹蝦, 金目鯛, 油甘魚, 三文魚.
牡丹蝦, 好大隻, 蝦頭有唔少膏.
冷盤過後, 浜燒開始.
店員把蟹膏混合鵪鶉蛋及麵包糠,  放在磯爐上慢燒.
甲羅燒, 蟹膏甘香幼滑, 鮮味濃郁, 塗在多士上真好食.
我們點的龍蝦(活貝) 浜燒盛合,又到了.
其中海鮮包括:生猛龍蝦一隻
生猛活貝、松葉蟹蟹脚、鮑魚及生蠔.   海鮮新鮮.
師傅來了, 他把活貝, 鮑魚及生蠔 放在磯爐上慢燒,
活帆立貝
師傅先處理活貝,  問選擇清酒燒 或牛油燒, 我們選擇了清酒.
活貝大件偏厚, 肉質爽滑, 配以清酒, 突出活貝的鮮甜.
下一個完成燒物:  時令蠔
帶些海水味, 新鮮滑口, 肉質飽滿,  加些檸檬汁, 更爽.
燒原隻鮮 活鮑魚, 在爐上慢燒仍掙扎, 燒來有點殘忍.  燒好後,  鮑魚柔韌有咬口,
加點海鮮豉油, 柚子胡椒 和 辣麵豉醬,  帶來更好食效果.
松葉蟹腳:  蟹脚好粗壯,
肉質滑, 不用沾任何醬料!
龍蝦開邊, 每人半隻.   師傅 輕燒後,
塗上蝦膏醬再燒烤, 蝦殼經加熱, 散發出香氣.
龍蝦表面有些焦脆, 蝦肉豐富, 鮮甜爽口,  好滿意.
甜品:  椰子雪糕:入口冰凍香滑, 椰子味濃, 質感輕盈.
留在香港消費, 感到吃得超值!
  • 龍蝦
  • 活鮑魚