2017-04-14 222 瀏覽
捱過左無公眾假期的2,3月,期待已久的復活節假期終於黎到,有個long weekend可以抖抖,假期前席都要慰勞下自己!今晚就黎左呢間法日餐廳。餐廳唔算好大,但環境非常舒適優雅,每張枱之間有點距離,座位寬敞,好岩情侶黎可以慢慢食野傾下計,佢亦有長枱,一班朋友黎gathering亦無問題~ 而且仲有outdoor位置,可以黎飲野relax下!侍應們都好nice,每道菜都詳細介紹,服務非常周到~第一道Supreme sashimi,刺身新鮮,配上汁料更加帶出魚鮮味。每道菜都睇得出餐廳既心思,鮮味之餘,賣相亦有花心機設計。blue rain scallop,帶子配上墨魚汁味道原來幾夾,以玫瑰花乾同raspberry伴碟,呢碟簡直就係藝術品!又係一碟藝術品!當然唔止視覺享受,味蕾亦有多重感受,平時食開蟶子都係豉椒炒同蒸,無諗過蟶子可以同咁多野配搭,red bell pepper gel, seaweed,海鮮粉,無論點配都仍然食得到蟶子既鮮味!非常欣賞呢個lobster,肉質仍然保持鮮嫩,生熟程度控制得剛剛好,外面好多餐廳都煮到啲蝦肉過熟而死死實實,今晚呢個令我對lobster另眼相看。另外醬
supreme  sashimi
blue  rain  scallop
razor  clam  beach
lobster
非常欣賞呢個lobster,肉質仍然保持鮮嫩,生熟程度控制得剛剛好,外面好多餐廳都煮到啲蝦肉過熟而死死實實,今晚呢個令我對lobster另眼相看。另外醬汁打成foam,香濃而
不膩,唔會搶左lobster既鮮彈口感。
Kimedai
跟住呢道係最令人回味的金目鯛魚,店員介紹而家係時令季節,而且用半煎炸既煮法,魚皮炸得香脆,而魚肉仍然保持鮮軟,食落都知道好考工夫。
beef  cheek
Beef cheek 煮得好稔,配上濃滑椰菜花汁,呢個食法好新鮮。
甜品當然係女士們最期待既環節

第一道係酸酸甜甜,而口感係有少少脆,食之前,見店員一邊介紹一邊係上面噴左幾下香水
,原來係sakura pefume,旁邊一點點既係yoghurt汁,食完咁多道菜再食呢個酸甜既dessert,唔會感覺太多太濟。
呢道都好特別,將朱古力淋上茴香酒冰粒等佢溶落黎,食落有點點薄荷味。相信男士都會喜愛,我男朋友本身唔係甜品fans但佢都非常欣賞仲搶住要食
Mignardises 係tiramisu 同杏仁小蛋糕,岩晒送茶食。完美結束整個dinner。

今晚呢餐好滿足呀~日式與法式既食材同煮法相遇原來好有驚喜,而每樣份量都剛剛好,食物精緻美味,廚師煮野叻之餘亦都係藝術家,每碟擺碟都好用心,胃部得到滿足之餘視覺亦得到享受,加上餐廳環境,整個晚餐都感覺好浪漫呢~好心情迎接long weekend。
2017-04-13
supreme  sashimi