2024-05-09 34 瀏覽
上次聽朋友講荃灣有間非常唔錯嘅日式居酒屋,今次終於可以黎見識下啦。入到去已經滿滿居酒屋情懷啦。我地點左辛味噌牛筋肉鍋,呢個湯底香辣醇厚,牛筋肉煮得軟爛入味,每一口都充滿濃郁嘅牛肉香味同辛辣噴鼻嘅噌汁。鍋底入面仲有蔬菜同其他配料,令湯底更加豐富味美。刺身方面,佢地今轉有季節限定日本直送原條魴鮄刺身。魚肉鮮嫩,質感滑脆,鮮味十足。每一片刺身都保持住魚肉嘅原汁原味,令人回味無窮。加上擺盤好精美,令人好享受呢!串炸沙錐魚同串炸鵪鶉蛋都係炸得香脆美味。沙錐魚外脆內嫩,每一口都帶有淡淡嘅海鮮味道。鵪鶉蛋則炸得金黃酥脆,內裡蛋黃嫩滑,非常開胃。煙燻芝士竹輪係一個獨特嘅小食。竹輪煙燻得恰到好處,帶有淡淡的煙燻香氣,配上融化嘅芝士,味道濃郁香滑,絕對係一個令人驚艷嘅滋味。雞腳筋同串炸三文親子串都係居酒屋嘅經典小食。雞腳筋炸得酥脆,入口咬下去有嚼勁,味道鮮美。三文親子串嘅鮮味令人愉悅。飲品就點左青森蘋果sawa。味道清甜爽口,配搭日式食物好夾呢~呢度有多款精緻美味嘅小食同串燒,加上環境舒適,服務員態度亦好好,仲同我地傾計呀,好貫徹居酒屋嘅文化呢~

• 魴鮄