2021-07-29 214 瀏覽
呢幾日都比較忙碌,冇乜點樣好好享受生活。於是今日趁著中午嘅空檔,去食返餐omakase,享受下美食。前菜前菜係枝豆豆腐。平時都比較少食到枝豆豆腐,今次食到好開心。枝豆豆腐入口順滑,配搭醬油湯汁亦不失清新嘅感覺。食完前菜,就到手握壽司。間八 呢款黎自福岡嘅間八,口感韌中帶有少少脆感,肥而不膩,味道鮮美。魷魚配搭左海藻鹽同青檸汁調味,帶出魷魚嘅鮮味。池魚 呢款靜岡池魚手握壽司上面配搭蔥蓉,入口爽脆嫩滑,味道鮮甜而又帶有蔥嘅清香。鹿兒島赤身(吞拿魚)赤身係魚背油脂較低嘅部位,魚味濃郁,肉質鮮嫩而結實。平目魚呢款魚黎自靜岡,又稱左口魚。魚肉鮮味甘香,用上青檸汁調味,酸酸地幾清新。中吞拿魚腩呢款黎自鹿兒島,中吞拿魚腩肉質細嫩,脂肪較多,帶有甘香。小丼配北海道馬糞海膽及三文魚籽海膽同三文魚籽比得好多,大滿足。馬糞海膽口感奶滑濃郁,味道鮮甜,入口即溶。三文魚籽顏色晶瑩剔透,魚油鮮味甘香。配埋底下嘅醋飯,味道一流。食到呢個時候,店員會為我地換上焙茶,不苦不澀易入口。穴子黎自東京深海嘅海鰻。肉質細嫩滑口,好厚身,魚肉滿佈成個口入面,滿足感高。麵豉湯師傅提醒要攪勻飲。以淮山肉做麵豉湯嘅base,食左咁多壽

前菜

食完前菜,就到手握壽司

間八

魷魚
配搭左海藻鹽同青檸汁調味,帶出魷魚嘅鮮味。

池魚

鹿兒島赤身(吞拿魚)
赤身係魚背油脂較低嘅部位,魚味濃郁,肉質鮮嫩而結實。

平目魚

中吞拿魚腩
呢款黎自鹿兒島,中吞拿魚腩肉質細嫩,脂肪較多,帶有甘香。

小丼配北海道馬糞海膽及三文魚籽

食到呢個時候,店員會為我地換上焙茶,不苦不澀易入口。

穴子

麵豉湯
師傅提醒要攪勻飲。以淮山肉做麵豉湯嘅base,食左咁多壽司之後飲啖暖湯。

小卷
有三款,分別係牛蒡、乾瓢同埋黃蘿蔔。黃蘿蔔嗰款加入左紫蘇葉,紫蘇葉嘅香氣獨特迷人。

玉子蛋
最後係一件師傅親自整嘅玉子蛋,用上sake、砂糖、蝦蓉同埋蛋製成,比起平時嗰啲滑好多,帶有好似慕斯咁嘅口感。甜甜地,我覺得當甜品食都得。

呢餐係對自己呢幾日嘅一個獎勵。食完美食之後心情大好。
2021-07-29
午餐