2020-01-10
上環有間位置偏僻但長期滿座既人氣日本拉麵店,裝修非常日式,乾淨俐落既感覺仲會見到非常多日文字,真係好似去左日本咁,坐吧枱仲可以親眼睇住日本師傅整拉麵,仲親手遞上,非常有禮貌!忍唔住會想講日文!No.1拉麵 $105材料豐富既拉麵,有叉燒、紫菜、溏心蛋、高菜、木耳、蔥⋯⋯食一個都非常滿足!拉麵粗幼適中,而且有得揀硬度,我地揀咗正常,仲有極硬可以揀添!叉燒用左豬腩肉,肥美既口感帶出叉燒既香,食落肉味香又有口感,非常正!溏心蛋非常出色,蛋味非常香濃,而溏心既蛋黃時間做得剛好,剛剛好流心而且有黏性,值得一讚!湯底用心熬製,豬骨味濃,唔會太咸口味適中,配上高菜同蔥,令到湯底更添風味!非常出色,難怪咁受歡迎!炸雞翼$58賣相金黃色既雞翼十分吸引,份量十足,每隻雞翼都大大隻,唔會瘦骨仙咁款又無肉食,呢個大小剛好肉夠又嫩滑~雞翼炸到兩邊都均勻地金黃,火喉十足,外皮脆卜卜,脆到格離枱都聽到!一咬落去雞翼汁爆出黎,配埋脆卜卜既雞皮,簡直一流!雜錦關東煮(中)$64非常入味既關東煮,份量不少,材料豐盛,而且個汁係精華,唔會太甜又唔會太咸,食完會想繼續食,最後仲飲埋個湯添!味醂河豚乾$65甜甜既河豚乾非常入味
No.1拉麵 $105
炸雞翼$58
雜錦關東煮(中)$64
味醂河豚乾$65
甜甜既河豚乾非常入味,烤得剛好一啲都唔乾,非常有口感又有少少煙韌,魚味十足,配上沙律醬更惹味!正!
呢度既拉麵非常出色,人氣拉麵店絕對係有原因嘅!日本師傅製作拉麵既過稍非常快,可見真係工多藝熟,望住師傅整拉麵可說係一種享受!正!