2024-10-05 140 瀏覽
前幾日公司發獎金俾每位員工,打算豪一豪佢,食餐勁嘅,所以就係網上搵啲高級餐廳,搵到呢間尖沙咀高級豪華嘅日本餐廳「里木」,真係好高級,不如就嚟體驗一次豪華嘅日本料理。呢度真係太高級,平時應該唔係咁嚟,菜色同食材陣容睇住都非常豪華,可以享受一番。我呢度叫嘅係佢哋最豪華嘅「夏の海膽奢華體驗」,一人1980蚊,食物陣容同套餐名一樣,真係好奢華。入面嘅象拔蚌同粒貝真係好好食,問咗廚師入面粒貝配嘅係沖繩水雲,口味好豐富。然後牡蠣嘅肉質好滑,開口入面仲有嚼頭。牡丹蝦配埋佢哋嘅海膽都係口味豐富,牡丹蝦入口即化,然後海膽嘅鮮味好提起食慾。第一次食到魚子醬,原來魚子醬嘅味道咁鮮,邊食再配個魚湯,鮮上加鮮,味道真係好好。殼付原隻海膽仲可以食到海膽最原始嘅味道,旁邊仲有和牛海膽熱狗,增添風味。密瓜嘅味道都非常甜。成個套餐體驗落嚟真係有奢華嘅感覺,都係啲平時食唔到嘅高級嘢,下次仲會機會再嚟體驗。

2024-10-02