#throwback 記得封晚市堂食嘅前夕,我已經book定咗幾間餐廳,勢必要盡情食食食!😈 而其中一間就係「和牛焼肉純」啦~ 「和牛焼肉純」係JA全農集團旗下,由日本多個縣市直送和牛,全部和牛均為頂級A4/A5和牛,餐廳嘅牛肉料理有燒肉料理、釜飯、日式涮涮鍋、壽喜燒等。呢間我之前食過,印象中質素唔錯,只係有啲啲貴🤭 特別日子有設最低消費💰呢次因爲遲咗book,所以無得坐包廂😕 包廂有趟門,私人度較高,不過唔緊要,我同條佬被安排坐4人座位,座位寬敞舒適,唔會坐到好逼!❤️ 飛驒牛朴葉味噌燒 $380飛驒牛朴葉味噌燒係高山名物,係將味噌、飛驒牛與配菜一齊放上朴葉上火炙,目的係取朴葉其獨特香味!造型上同Menu有啲出入,無用迷你爐端燒炭爐呈上,而係將朴葉同其他材料一併放喺碟上,硬係覺得打卡無咁靚😂 飛驒牛有四小片,油花豐富,呈粉紅色,有好靚嘅霜降雪花紋😍 肉質非常柔嫩細膩,豐厚嘅油脂足以達到入口即溶嘅境界。可惜嘅係味噌嘅量太多,食起上嚟都幾鹹,甚至蓋過咗牛味😗 性價比唔算高~❤️ 特選日本產和牛肉眼&高級燒肉拼盤 $980呢個拼盤應該係呢間店最抵食嘅拼盤,兩個人食一定夠飽!呢個拼盤有特選日本產

❤️ 飛驒牛朴葉味噌燒 $380
飛驒牛朴葉味噌燒

❤️ 特選日本產和牛肉眼&高級燒肉拼盤 $980
特選日本產和牛肉眼&高級燒肉拼盤
呢個拼盤應該係呢間店最抵食嘅拼盤,兩個人食一定夠飽!呢個拼盤有特選日本產和牛肉眼、日本產和牛上牛排肉、日本產和牛牛排肉、壺漬牛胸外腹、牛舌及少量蔬菜💁🏻‍♀️
☞︎ 和牛肉眼好大片!已經切片,燒起上嚟更方便😎 口感軟腍,肉味豐腴,肉質肥美嫩滑。
☞︎ 和牛上牛排肉顏色較深,紋理均勻,有少少嚼勁。
☞︎ 和牛牛排肉油脂豐富,油潤感好重,脂香四溢!
☞︎ 牛舌係薄切,夠爽彈,燒到少少脆邊更加正!
☞︎ 壺漬牛胸外腹醃到好入味,好厚一條肉,要用鉸剪剪成一細細嚿,肉質實正得多有口感,燒耐少少好香口!壺內仲有唔少蔬菜添!
所有和牛都好新鮮鮮嫩,可以一次過食到唔同不同口感!只係食到最後覺得好膩😂🤭

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️(4/5)
和牛質素確係唔錯,坐得又舒服,店員都幾有禮貌,下次應該會過嚟食lunch,感覺lunch會抵食啲😝 今次都好滿足,有種去咗日本嘅感覺,嚟慶祝確係一流👏🏻

補返Menu先👇🏻
$805.5 (晚餐)