2023-12-12
日本廚師發板食得多,秘魯菜仲未食過,兩樣夾埋一齊FUSION 更加未聽過,位於中環擺花街,位置同門面都帶點神秘感,單睇地址以為地舖好易見到,但原來需要行上一條小樓梯,門口緊閉需要用力一點推開一度厚門才可進入,當一推開門好似進入另一世界,臨近聖誕餐廳都佈置得好有氣氛,先穿過一個小酒吧區,然後進入用餐區,接待員同侍應每個都好有禮貌同笑容,每上一道菜都細心介紹,仲會溫馨提示特別位叫我地留意,的確有點玩味同有驚喜既。當晚只係星期四,除了全滿之外仲可以不停回枱,聽經理講一晚有時可以做三轉客。可能氣氛都幾好,全晚唱左三次生日歌,因為員工會捧上甜品同壽星祝賀,雖然重複地唱, 但佢地帶動得氣氛好好,不自覺都唱埋一份仲拍手歡呼,另有一枱十幾人既聚會,有D食完晚餐就到另一邊酒吧區繼續聯誼,如果鐘意熱鬧真係一個不錯既撰擇。其實睇完MENU都唔係好識揀,有廚師發板就最好不過,今次揀左個New Collection: Intoxicating - Please Chef Feed Me $540一位,九道菜CP值都幾高👍La Causa ($150): 天婦羅蝦配微辣醬, 開胃小食Ceviche Aromati
Ceviche Aromatico ($175): 份量十足既鱸魚刺身沙律配酸味汁,上枱時噴上檸檬葉水,成個感覺好泰FEEL,都係一道醒胃菜
H&M2 ($180): 油甘魚&吞拿魚刺身配大葱牛油醬,第一眼覺得無平時日式刺身新鮮既肥美感,但食落又出奇地新鮮仲有魚油既香味,可能係柑橘檸檬味道提升左鮮味
Eryngii Maki ($110): 壽司卷物有鷄髀菇同牛油果,配香甜既味噌南瓜蓉都特別,同平常點wasabi又另一種風格,味道唔錯都幾夾
Kushiyaki ($115): 烤翠玉瓜茄子串,下面是醃車厘茄同茄醬,侍應會先摏爛蕃茄再蘸來吃,酸度十足解膩感
Picanh Mis Tres ($190): 牛冧扒串燒油份唔重但又好香肉味,而且非常軟淋
Yaki Nasu ($140): 茄子舖上辣椒醬、芝士、芫荽、粟米粒等,再加上微辣汁來燒好野味,將清淡茄子肉增加左層次感
God Package ($350): 呢個係我最鐘意既,荷葉包住鱈魚扒、鷹嘴豆蓉同醃洋蔥來焗,除左有葉香,肉質鮮嫩,醬汁仲有少少花生味,增加香味仲有口感
Lolita ($100): 抹茶蛋糕加雪糕同脆片,唔太甜剛剛好
除左開左支白酒,經理仲介紹左一杯COCKTAIL - Smoking Gun,送上小箱仔時已覺得好靚,一打開就來Smoking意境,先聞到清新既橙香,再配較重身既酒, 好似有種援衝感