2021-12-15
今天朋友生日,專程來到位於尖沙咀的黑木亭居酒屋慶祝。以前去過位於天后嘅總店,食物非常高質,很有日本小店風味。而這間分店裝修更有日本風,裝修非常別緻,猶如置身於日本,進入餐廳時,服務員還會打鼓歡迎你,好有氣氛;食物方面選擇非常多,有炸物、刺身、串燒、煱物、卷物、天婦羅。。。諗都唔諗先來一客三點刺身盛$168,刺身非常新鮮肥美,而且係厚切,非常滿足。然後叫了兩杯特飲慢慢傾計,朋友點了蜜桃烏龍紅茶,熊仔冰浸在飲品中,非常可愛;我點了一杯北海道士多啤梨牛乳乳酸,味道清新; A4和牛方塊魔120g,和牛入口即溶化,配上沙律菜一點都不覺油膩;加州卷砌成一道橋,賣相好特別;帶子海膽青瓜卷$188,海膽鮮味十足、帶子新鮮、味道濃郁、仲好厚切,青瓜清甜爽脆。另外再叫了兩客串燒,分別是免治雞肉串,撈埋蛋黃一起吃,另一串是燒白鱔,這個比較特別,外皮趣卜卜,鱔肉鮮甜。冇得去旅行,呢度的確係想念日本嘅好地方。