2024-02-09
今日嚟到位於將軍澳唐駿MONTEREY Place嘅屋子Café,餐廳裝修文青簡約,非常有格調,感覺好舒適。-主食分別叫咗吉列豚肉烏龍麵定食同壽喜燒牛肉烏龍麵,定食睇落非常豐富,有前菜漬物、湯、甜品,烏龍麵亦都大大碗,賣相幾吸引。漬物酸酸地幾開胃,如果湯嘅味道亦都唔錯,吉列豬炸到金黃色,咬落口仲有爽脆嘅聲音,而烏龍麵係咖喱湯底,味道不錯。而壽喜燒牛肉烏龍麵,亦都相當有驚喜,個湯底係壽喜燒嘅味道,食落甜甜地,牛肉亦都好嫩,感覺真係好似食緊壽喜燒咁樣,再加上煙韌彈牙嘅麵條,推薦。-而甜品就叫咗白玉焙茶戚風同抹茶小丘,白玉焙茶戚風上面嘅丸子好煙靭,好有口感,而焙茶味嘅Cream亦都好濃郁再加上鬆軟嘅戚風,整體不錯。抹茶小丘賣相亦都好獨特,啱晒打卡,抹茶嘅風味濃厚,再加上甜甜嘅餅底,同埋絲滑嘅慕絲,好好食。-