2024-03-28
呢日喺觀塘開源廣場附近發現有間日系餐廳,裝修走木系風格,座位闊落,感覺幾舒服。餐牌有多款一人餐選擇,價錢由$78- $99。見有個精選二人餐好豐富,價錢係$208,於是點咗呢個試吓。二人餐包餐湯,餐湯有好多款選擇,我哋點咗法式龍蝦濃湯,如果係一人餐嘅話,就需要加$10,但呢個二人餐係包埋。龍蝦湯好大碗,亦超足料,食到龍蝦肉𠻹。沖繩汁燒大根豬軟骨 - 豬軟骨有少少咬口,非常入味,大根亦整得好淋,好易入口。豚肉壽喜燒 - 除咗豚肉外,仲有芋絲、豆腐、菇類及大蔥等,好豐富。和風根菜雞肉漢堡扒咖喱飯 - 份量好多,尤其係幾款餸都多,男士都一定夠食。咖喱係typical嘅日式口味,味道唔辣,配埋漢堡扒、蓮藕、洋蔥、菇類等材料一齊食,非常開胃。餐廳選用來自日本嘅田牧越光米,入口非常軟熟,好香好好味。飲品有三款選擇,包括綠茶、蜂蜜紅茶和烏龍茶,冷熱均可。最後單點左個焙茶味布甸($39)- 布甸非常creamy, 好滑溜。帶焙茶味,感覺不會太過heavy。
餐廳選用來自日本嘅田牧越光米,入口非常軟熟,好香好好味。
飲品有三款選擇,包括綠茶、蜂蜜紅茶和烏龍茶,冷熱均可。