2023-12-09 89 瀏覽
荃灣南豐紗廠已經好耐冇去過啦!除咗多咗好多狗狗之外,原來仲有勁多cafe☕️,難怪無論平日定假日都咁多人去啦~🤓好randomly咁揀咗間日系cafe去食lunch同chill吓,估唔到都幾唔錯wo😆一上枱見到個飯咁濕,心諗會唔會中咗伏呢😅點知勁有驚喜😆❗️中間有個溫泉蛋,將蛋汁撈埋成個飯食係勁好味🤤,壽喜燒個汁唔會鹹,反而帶有少少甜味,牛肉份量都算多,食落唔會好韌;另外個飯嘅亮點✨係加咗少少芝士係入面,好味到停唔到口😆😆佢哋嘅蕎麥冷面比較似韓國水冷麵,唔係日式嘅冷麵汁,食落較淡味,冷麵主要靠掛汁去食,明顯就比燴飯失色啦。另外值得讚嘅係個蒲燒鰻魚好大份,相當足料,賣相亦好吸引,醬汁都恰到好處😉好特別嘅一款甜品,我形容佢係天堂與地獄😂芝士撻十分濃郁,上層個吉士醬可以話係更上一層樓嘅感覺🤤🤤成件cake整體甜而不膩,全因中間夾住咗蜜柑,試過淨食佢係冇咩味😂,但夾住蛋糕食就比較清新。地獄嘅代表係個雪葩🫣原本食頭幾啖柚子味相當突出,略酸但口感相當fresh,但個山椒味嘅後勁太過強勁,個人唔係好頂得順,食到有d反胃🤢之後要係咁飲水沖一沖陣味🙂一飲好香earl grey嘅茶香,整體唔會太甜,仲有種清甜
壽喜燒牛肉燴飯
蒲燒鰻魚串蕎麥冷麵
蒲燒鰻魚串蕎麥冷麵
蜜柑芝士撻配山椒柚子雪葩
好特別嘅一款甜品,我形容佢係天堂與地獄😂
北海道甜菜糖伯爵茶鮮奶
一飲好香earl grey嘅茶香,整體唔會太甜,仲有種清甜嘅feel,特別在用咗北海道甜菜糖,除咗健康d之外,有研究指佢搭配紅茶可以抵銷當中嘅澀味😋唔怪之得好飲到停唔到口啦😆
總括嚟講,佢哋嘅嘢食到相當唔錯,有意外驚喜🤩不過要提提佢哋嘅抽氣系統麻麻地,坐入舖頭入面d嘅位置好大陣油煙味,坐近門口就好好多。
壽喜燒牛肉燴飯
北海道甜菜糖伯爵茶鮮奶