據知前陣子教主都去食鮨一魂,馬上就搵搵究竟係係邊一度,原來位於銅鑼灣皇冠假日酒店內,環境以清幽木系作設計,簡約舒適。主打食Omakase,由超過20年經驗的日藉主廚主理,食到正宗日本風味。店內主打Omakase,午市套餐價錢分別為$880及$1,180,有好嘢食豪一豪佢先!先來前菜水雲,以小小杯子裝著,酸酸甜甜,相當醒胃!左口魚在左口魚上添上青檸汁,感覺清新,口感柔嫩細膩。靜崗鯖魚師傅精湛刀藝以3片鯖魚再添上香蔥在面,入口清新嫩滑。福崗間八魚間八魚口感爽脆,油脂豐富,魚味濃郁。鹿兒島赤身用了秘制方法醬油漬,醬油能把鮮香帶入赤身內,再加上柚子皮,令味道更清新,入口堅實中又有點軟韌的嚼感。京都真鯛魚在真鯛魚上輕輕切上網紋,再加入青檸汁,令原來的鮮味更突出。鹿兒島掃羅掃羅入口即溶,綿綿口感,真是一大享受!三文魚籽海膽小丼以小碗裝著小米飯,在上加入鮮味的三文魚籽及甘甜海膽,令人回味。深海鰻魚鰻魚肉質肥美,細膩軟腍,令人眼前一亮!特別是他們的服務真貼心,離開時師傅更有禮的向我們作送行,極有日系體驗!

先來前菜水雲,以小小杯子裝著,酸酸甜甜,相當醒胃!

左口魚
在左口魚上添上青檸汁,感覺清新,口感柔嫩細膩。

靜崗鯖魚
師傅精湛刀藝以3片鯖魚再添上香蔥在面,入口清新嫩滑。

福崗間八魚
間八魚口感爽脆,油脂豐富,魚味濃郁。

鹿兒島赤身

京都真鯛魚
在真鯛魚上輕輕切上網紋,再加入青檸汁,令原來的鮮味更突出。

鹿兒島掃羅
掃羅入口即溶,綿綿口感,真是一大享受!

三文魚籽海膽小丼

深海鰻魚
鰻魚肉質肥美,細膩軟腍,令人眼前一亮!