朋友勁鐘意食生蠔,當然要同佢去試下一間由日藉師傅主理嘅居酒屋餐廳當中嘅鐵盒燒生蠔一定係我地嘅必點之選居酒屋以日系裝潢為主,設有吧枱位及榻榻米,而且仲聘請日本人做店員,真係好似瞬間飛到日本一樣用餐當日適逢居酒屋的 Happy Tuesday,有店員打太鼓搞好氣氛,而且大廚仲請全場客人飲清酒及玩遊戲同客人打成一片,令到每位客人用餐非常開心嘅感覺都出曬黎,氣氛夠曬熱鬧食物方面:四倍三文魚籽壽司杯 : 超幸運係 Happy Tuesday 猜包剪揼贏左大廚,贏得四倍三文魚籽壽司杯,加入海量嘅三文魚籽,賣相夠曬吸睛,味道充滿咸鮮味,食三文魚籽食得超滿足鐵盒燒廣島生蠔 : 必點招牌牡蠣,選用上尺吋較大的廣島蠔放入鐵盒中燒,保留廣島蠔的海水味,入口鮮味嫩滑,而且仲可以追加熱熔拉克萊特芝士,一次試到兩種味道,如果想幫原味生蠔加點味道,仲可以加青檸汁、辣椒汁,辣醬、檸檬、芫茜迎合自己嘅口味滿滿海鮮壽司 : 用木砧板上菜非常特別,壽司賣相同樣吸睛,加入大量吞拿魚腩、𩶘魚、三文魚籽,口層豐富有層次,夠曬鮮甜和牛卡爾帕喬 : 和牛刺身肉片紋路清晰,油花均匀,入口軟熟,搭上橄欖油、黑醋、岩鹽加埋蔥一齊食,非常不

當中嘅鐵盒燒生蠔一定係我地嘅必點之選

食物方面:

和牛卡爾帕喬 : 和牛刺身肉片紋路清晰,油花均匀,入口軟熟,搭上橄欖油、黑醋、岩鹽加埋蔥一齊食,非常不錯嘅餐前小食
白姜醋鯖魚昆布卷 : 用昆布包住醋鯖魚、日本姜絲同葱段,味道酸酸甜甜,夠曬開胃
蒜香辣椒牡蠣八爪魚意粉 : 意粉加入蒜香辣椒去炒,軟硬適中帶煙韌,再加埋八爪魚同味道濃郁嘅牡蠣,味道不錯的 fusion 意粉
2024-12-17