2024-08-10
最近愛上鐵板燒,成日想試唔同餐廳,今次去了銅鑼灣- 三原 ,環境裝修有格調,有十多個座位,我好鍾意坐吧枱可以一邊享受美食一邊欣賞師傅手藝。由日本師傅三原 操刀好有工架。店員服務亦親切有禮,每道菜式都會詳細介紹。這裡食材高質、擺盤靚👍🏻,非常之享受的用膳體驗。✨前菜:🔶日式沙律🔶食材新鮮,配合夏天師傅在沙律加入了特調芒果醬汁,更清新開胃。✨蒸物:🔶茶碗蒸🔶在鐵板上整的茶碗蒸,蒸蛋上面有一層蟹肉羹,加上蟹籽提鮮,口感滑嘟嘟整個非常鮮味,這個茶碗蒸我超喜歡😍(好想食多碗)✨主菜:🔶北海道帶子🔶帶子Size超大隻,用了粟米粉絲包裹帶子增加酥脆口感,上面再放上他他+ 三文魚籽,最底下是日本節瓜,切開一啖食晒所有食材口感豐富,煎到外面脆脆而帶子仍然保持鮮嫩👍🏻🔶香煎銀雪魚🔶師傅將魚皮同魚肉分煎,魚皮煎到脆卜卜,銀雪魚肉鮮嫩,配上特製紫菜汁 &麵豉汁非常夾。🔶A4宮崎和牛壽喜燒牛肉卷🔶牛肉我要五成熟,所以師傅幫我只輕輕煎一煎個牛,再加入壽喜燒汁,配搭生蛋黃一齊食牛肉更嫩滑,好食到不得了,連其他配菜-菠菜、豆腐、冬菇等都一樣好好食。✨飯:🔶蒜香炒飯🔶炒飯熱辣辣香噴噴,米飯粒粒分明蒜香味濃,份量亦好多。
✨前菜:🔶日式沙律🔶
✨蒸物:🔶茶碗蒸🔶
✨主菜:
🔶北海道帶子🔶
🔶香煎銀雪魚🔶
🔶A4宮崎和牛壽喜燒牛肉卷🔶
✨飯:🔶蒜香炒飯🔶
炒飯熱辣辣香噴噴,米飯粒粒分明蒜香味濃,份量亦好多。
✨湯+ 漬物 🔶赤味噌🔶
赤味噌的豆味更香更濃郁,食完飯飲埋個湯暖笠笠。
✨甜品:🔶自家製焦糖雪糕🔶
自家製的Gelato 雪糕口感綿密,濃濃的焦糖味,食完超滿足,為整餐劃上完美的句號。