2017-08-30
剛剛起身個腦完全諗唔到野,早晨套餐寥寥可數只得幾個,無咩選擇,再次隨便食個即食麵算喇。腸仔太陽蛋走包,油淋淋而內內外外都不熱的腸仔啊,硬兼咸,no good ﹗比少少 heart 做菜好嗎?炸透一下就好食百倍啦 ﹗冰凍太陽蛋,唔熱包換嗎?早知掉晒腸蛋落碗麵度暖暖先啦,失敗 ﹗雪菜肉絲湯米,大大劈雪菜肉絲漿呀,好足料到完全張米粉掩蓋 ﹗大量杰撻撻雪菜肉絲味濃十分夠味,用米粉夾著大大注一齊趙,好好食喎 ﹗卡邦尼火腿絲奄列走包,有新意,不過不失,幾好既。卡邦尼汁帶淡淡芝士味,杰杰的黏在奄烈上齊齊食,開胃醒神。雖然早餐都預左一早煮定,但凍冰冰都照出,真係有點過份喎。送牛油多士但朋友仔忘記走包囉,我自己份早餐已走,大家都同樣唔食多士,唯有掉左去啦,有點浪費。火腿奄列,肚餓到忘記要轉太陽蛋添。普通沒有跟汁的火腿奄列,技巧及味道都比想象中好,不是蛋還蛋、不是腿還腿、不是蛋皮捲火腿,他們已輕微地融合了 ﹗嫩嫩炒蛋有彈滑腿絲的咸香,每條腿絲又被蛋漿狠狠地抱住,住發雞蛋香氣,感動。火腿沙嗲牛肉出前一丁,沙嗲牛肉嫩滑,原汁原味沒有用上鬆肉粉,醃味不過龍,煮得不過火。配上清香甜美不咸不濁沙嗲汁,做得好 ﹗個麵
火腿沙嗲牛肉出前一丁,沙嗲牛肉嫩滑,原汁原味沒有用上鬆肉粉,醃味不過龍,煮得不過火。配上清香甜美不咸不濁沙嗲汁,做得好 ﹗個麵真心煮得出色,非常滿意可擲金 ﹗軟硬適中滑溜溜,能夠索到較多湯汁啜入口中跟舌頭激戰,爽彈可口,請鼓掌 ﹗火腿完全無煎過,冷冰冰的比雪櫃剛拿出來好一點,決定掉到湯底下吸收一下溫度才處理。
乾炒牛柳絲贊崎烏冬,普通平價烏冬,都夠滑夠彈,不過沒有嚥韌感覺,沒有出眾米香。醬油味道倒算混得不錯,清香而均勻,味道尚可,油左少少。牛柳絲走過油散發鐵板燒的味道,醃味強烈而濃濃的,勁鬆牛柳絲有點過腍無咬口了。