尖沙咀嘅鬧市入面,隱藏住一間可以令味蕾瞬間穿越去日本嘅料理店——「炑」。我早有耳聞呢度將日本料理「唔時唔食,一期一會」嘅理念發揮到淋漓盡致,今日終於有機會同朋友一齊去驗證。一踏進店內,雅致嘅環境就已經令我印象深刻,每個細節都展現住日式美學,好似喺輕輕訴說住對食材同料理嘅尊重。跟住落嚟,一道道精心炮製嘅餸菜端上枱,為我哋展開一場震撼味蕾嘅盛宴。松葉蟹枝豆蓉作為前菜,就已經畀咗我哋一個好大嘅驚喜。松葉蟹嘅鮮甜同枝豆蓉嘅綿密交織喺一齊,每啖都好似喺大海同田園之間穿梭,層次豐富到令人驚嘆。茶碗蒸喺日本料理中好常見,但「炑」嘅廣島蠔茶碗燒就好唔一樣。肥嘟嘟嘅廣島蠔躺喺嫩滑嘅蛋羹入面,一啖落去,鮮蠔嘅濃郁同蛋羹嘅柔滑完美融合,鮮到令人忍唔住閉埋眼回味。深海池魚薄蔥配酸汁,一上枱就吸引晒所有人嘅目光。池魚嚟自深海,帶住大海賦予嘅醇厚魚味,薄切嘅蔥絲增添咗清新嘅氣息,而酸汁就好似一位神奇嘅魔術師,巧妙地中和咗魚嘅油膩,令呢道菜嘅口感變得清新又開胃,瞬間就喚醒咗我哋嘅食慾。淡路島針魚畀廚師精心擺喺盤入面,好似一件藝術品咁。行埋去細聞,魚嘅鮮香撲鼻而來。入口嗰陣,彈牙嘅口感令人陶醉,每絲魚肉都喺訴說住佢嚟

淡路島針魚畀廚師精心擺喺盤入面,好似一件藝術品咁。行埋去細聞,魚嘅鮮香撲鼻而來。入口嗰陣,彈牙嘅口感令人陶醉,每絲魚肉都喺訴說住佢嚟自淡路島嘅故事。

燒北寄貝嘅火候拿捏得啱啱好,表面微微焦香,香氣四溢。咬開之後,貝肉嘅鮮嫩爽滑同外殼嘅香脆形成好鮮明嘅對比,鮮美嘅汁水流喺口中,真係正到爆!

紅鰤魚二食係一道好有創意嘅餸菜。刺身嘅部分,可以令我哋品嚐到紅鰤魚最原本嘅鮮嫩;火灸之後嘅魚肉就多咗一層好吸引人嘅焦香,兩種食法,兩種完全唔同但又一樣精彩嘅味覺體驗。

德島縣真蠔,個頭飽滿到唔得咁,一入口,濃郁嘅鮮味瞬間喺口腔入面綻放,嗰種純粹嘅海洋味道,好似帶住德島嘅海風同陽光,令人沉醉。

花竹蝦多士嘅搭配好新穎。彈牙嘅蝦膠鋪喺香脆嘅多士上面,再加上蝦頭同明太子沙律醬嘅點綴,一啖落去,豐富嘅口感層次喺口中不斷跳躍,畀我哋帶嚟好多新鮮感。

大拖羅,作為刺身入面嘅頂級食材,喺「炑」得到咗最完美嘅呈現。佢嘅油脂分布均勻,放落口入面,瞬間融化,濃郁嘅甘美滋味喺舌尖散開,嗰種滿足感,真係令人好耐都難以忘記。

汁煮十勝牛牛板肉,選用嘅係十勝牛嘅牛板肉,經過汁煮之後,肉質軟嫩入味,每絲纖維都充滿住濃郁嘅肉香。牛筋部分就好有嚼口,食起身好過癮。

天婦羅沖繩花竹蝦同天婦羅京都大黑菇都好出色。沖繩花竹蝦嘅天婦羅外皮酥脆,蝦肉彈牙鮮甜,搭配特製咖喱鹽,獨特嘅風味令人食到停唔到口;京都大黑菇嘅天婦羅就將菇肉嘅軟嫩多汁同外皮嘅酥脆完美結合,令我哋對菇類有咗全新嘅認識。

江之島釜飯,淨係睇住就已經令人流曬口水。吻仔魚、三文魚子、雞肉等食材同飯完美融合,再加上天婦羅碎嘅點綴,每啖飯都充滿住濃郁嘅香氣,幸福感即刻爆棚。

最後,用黑糖蕨餅作為呢場美食之旅嘅收尾,真係再啱唔過。蕨餅軟糯Q彈,黑糖嘅香甜同黃豆粉嘅香氣相互交織,甜而唔膩,為我哋嘅用餐體驗畫上一個完美嘅句號。

📍炑
尖沙咀中間道15號H Zentre UG樓1-3號舖