2018-05-27
呢日黎到軒尼詩道搵食,好耐沒有經過呢度,原來開左間食蝦麵同叻沙既餐廳,裝修簡單得黎時尚,佈置又特別,吸引左我入去!廚房係開放式的,老闆就係入面煮面比你食每一樣擺設都好有心思,特別有星加坡馬來西亞風味。仲有大白兔糖添!餐牌上只有3款麵可以揀,都係$98,今次叫左蝦面同埋娘惹濃厚叻沙,同埋青檸冰茶。蝦面湯底比較清淡,但用料十足,講到明自己不加味精!麵係鴛鴦麵,油面同米粉仲有芽菜,餸有蝦,好鮮甜既蝦,有豬腩肉,佢上面個層肥膏入口即溶,肉質又唔會鞋口,估佢唔到一舊豬肉都煮得咁用心!仲有上面個幾粒炸豬油,浸完湯都仲脆口,超香口好食!如果唔食得辣可以試呢碗。青檸冰茶我估係用左泰式紅茶,夠特別!不過青檸味可以濃啲,唔夠凍因為唔夠冰,35蚊係貴左少少既輪到娘惹濃厚叻沙,湯底真係好濃好厚,味道好濃,𥚃面係米線,辣辣地好好味!如果鍾意重口味就要試呢碗喇!總結:有特色的蝦麵店,碗碗麵都用心制作,所有細節一絲不苟,3款麵都用上唔同種類既麵,細心之處可見一班。值得一試的餐廳!
廚房係開放式的,老闆就係入面煮面比你食