2024-02-15
上個禮拜另一半生日,同佢一齊食呢間Omakase ,晚市統一$1880,要預先訂座同畀訂,因為師傅要早一日order啲食材。店內外裝潢非常雅致,吧枱坐到十個客人左右,可以近距離同師傅溝通。師傅十分熱情好客,亦都相當有經驗,喺日本有做過廚師,喺香港亦都做咗omakase九年之長。用膳期間每道菜都會詳細介紹,亦都會講解一啲傳統文化或者菜式背後嘅寓意,信手拈來,除咗食之外同時都了解咗日本嘅文化🎏師傅一嚟就介紹咗條好特別嘅魚——赤矢柄,我都未曾見過呢種魚。咁大條魚淨係片咗魚背備用,其他部分都唔會食,十分矜貴✨✨因為接近農曆新年,師傅準備咗一系列日本新年嘅應節食品作前菜,包括海老、甘粟、黑豆、昆布漬物等等,各有含意,師傅都一一解釋,真係估唔到食餐飯都可以長咁多知識😆😆跟住先上一碗清湯,配料有車海老、雞同紅白蘿蔔,湯頭好鮮甜,配上柚子,非常清爽,係一個好開始。暖完胃後開始刺身環節,首先係啱啱師傅展示嘅赤矢柄(好爽口)、縞鰺(真係師傅介紹先會認識嘅魚,好彈牙,食omakase就係要食呢啲💯💯)、白蝦刺身(好鮮甜,慢慢食,唔捨得食完🥹)、香箱蟹(啖啖肉,蟹腳下面全部都係蟹膏,非常滿足🤤)

暖完胃後開始刺身環節,首先係啱啱師傅展示嘅赤矢柄(好爽口)、縞鰺(真係師傅介紹先會認識嘅魚,好彈牙,食omakase就係要食呢啲💯💯)、白蝦刺身(好鮮甜,慢慢食,唔捨得食完🥹)、香箱蟹(啖啖肉,蟹腳下面全部都係蟹膏,非常滿足🤤)、白見貝同赤貝(我本身對貝類一般般,但呢個征服到我了✅✅)。

最後要特別開新一段介紹,係令我印象非常非常深刻嘅三文魚籽。本身諗住三文魚籽都冇咩特別,但佢呢個震驚了我,非常飽滿,同平時食嗰啲完全係兩回事。師傅仲好調皮咁表演咁彈魚籽畀我哋睇🤣粒魚籽真係好有活力彈得好高好遠(不過我想同師傅講不如嗰幾粒畀埋我食啦🤣)

上刺身期間師傅都準備咗油揚白蝦畀我哋做小食,炸得非常香口,酥脆而不油膩,我忍唔住好快就食曬😛

跟住到熱食,先係鍋物鱈魚白子,我之前食過白子刺身,有少少陰影,但呢個為白子平反咗,原來好食嘅白子係咁creamy🤩

第二道熱食係炸白蝦,口感好Q彈。

跟住到壽司十貫,其實呢個時候我哋已經食到飽飽哋,師傅都特登為我哋準備細嚿啲嘅壽司飯。壽司分別有:金目鯛、冰見寒鰤魚、關鯖、福岡槍魷魚、北海道沙甸魚、中拖、大拖、吞拿魚赤身同海膽,頭三款係師傅個人最愛嘅刺身,而我最愛就係大拖同海膽,濃濃嘅香味充斥住成個口腔,非常幸福🥰

食完刺身後師傅準備咗一碗熱嘅麵豉湯,暖返個胃,最後再上咗羊羹同福岡甜王🍓,為呢一餐畫上完美句號。

呢餐飯嘅感覺非常好,步伐好悠閑(我之前食過啲omakase真係好趕,啱啱食完一道菜即上下一道),師傅好健談亦都好有經驗,食完我已經好期待下一次再嚟食🥰🥰