2025-07-25
宜家好食嘅Omakase真係買少見少,今次黎到跑馬地嘅 寿々乃 食左一餐令人滿足嘅Omakase。餐廳嘅位置得10個,所以建議必須預約。食材會跟據季節挑選最時令嘅食材,當晚就用左夏天當造嘅富山縣白蝦同岩手縣紫海膽。所有食材都係每日下午由日本空運到港,一食就會明白師傅對食材嘅要求同執著,令我係三個鐘裡面對每一道菜式都保持住極之期待嘅心同味蕾上嘅驚喜,$1800係物有所值。前菜🥢百花卷 - 以牛蒡同淮山製成,口感爽脆🥢昆布卷 - 食到淡淡嘅高湯味,口味清新🥢漬物 - 漬物用魷魚同長野縣嘅蘆筍製成,咸咸地適宜送酒🥢宮崎縣炸蟹仔 - 咁迷你嘅炸蟹仔咬開一半竟然係有羔季節清湯:京都名物 鱧魚清湯 真心第一次飲咁清爽嘅湯!蒓菜嘅口感好特別好得意 口感滑到好似食緊啫喱咁鱧魚師傅應該同左梅子醬刺身五味🥢愛媛縣盧魚 - 配上醋橘同特製嘅酸汁 非常清新🥢縿魚 - 肉質實淨 魚味濃郁 食到魚嘅油脂🥢赤貝 新鮮北寄貝 - 香港好少食到新鮮嘅北寄貝,超級鮮甜,記憶點好深嘅 🥢白蝦刺身 - 又係最時令嘅食材,富山縣白蝦嘅甜味真係其他蝦比唔上🥢岩手縣紫海膽 - 新鮮海膽,鮮甜到不得了,比起我係金澤魚市場食到即開嘅海
🥢百花卷 - 以牛蒡同淮山製成,口感爽脆
🥢昆布卷 - 食到淡淡嘅高湯味,口味清新
🥢漬物 - 漬物用魷魚同長野縣嘅蘆筍製成,咸咸地適宜送酒
🥢宮崎縣炸蟹仔 - 咁迷你嘅炸蟹仔咬開一半竟然係有羔
季節清湯:京都名物 鱧魚清湯
刺身五味
🥢愛媛縣盧魚 - 配上醋橘同特製嘅酸汁 非常清新
🥢縿魚 - 肉質實淨 魚味濃郁 食到魚嘅油脂
🥢岩手縣紫海膽 - 新鮮海膽,鮮甜到不得了,比起我係金澤魚市場食到即開嘅海膽更好味!
季節料理
🥢炸白蝦 – 原隻白蝦連殼生炸,酥脆到一個點,一上枱已經聞到好香,送酒一流
🥢炸蝦丸 - 同樣以白蝦製成,貿地有少少似魚腐,但就多一份鮮甜
🥢粟米天婦羅 – 用上長崎縣黃粟米以及北海道白粟米,甜度十分之高,口感軟糯鬆脆
壽司十貫
🥢長崎 中拖羅
🥢大拖羅
🥢赤身-
🥢北海道馬糞海膽
每一件壽司都係非常鮮甜,各具特式,例如和歌山鮎魚好清甜;金木鯛魚肉軟綿,魚皮用熱水灼過,保留左皮下脂肪;關鯖魚魚味濃郁;甘蝦好甜好厚肉;石垣貝又係鮮味到爆登;赤身中拖同大拖羅都一樣好味,大拖羅用鹽代替醬油,更加吊起個甜味,真係肥美到黐線,入口即溶!
就連麵豉湯同甜品(熱情果芝士餅配富良野蜜瓜)都一樣係好出色,真係好有記憶點嘅一餐omakase,完全明白點解坐無虛席