餐廳: OPPA韓國燒肉店
資訊:

今日去咗旺角舊水務署總洗衣街附近,比一張和牛拼盤海報吸引住。見好耐都冇食過牛就入去食吓啦。入到去,即使是燒烤店,但唔會好煙。餐廳以工業風設計為主,用鐵罐當為座椅,牆上好多塗鴉風的畫作, 設計非常韓風。一坐低餐廳就放低幾款,韓國前菜。有泡菜、芽菜、醃咗嘅白蘿蔔,非常醒神開胃。仲會比一壺茶你,食完烤肉飲茶可以解油膩。和牛拼盤,用過木盆載著不同部位嘅牛肉,打卡必點。每食一種牛肉,都唔同味道,有些濃味有些淡牛肉味,有些好像有牛油味。烤完牛肉之後,再上餐廳提供嘅兩款醬汁,令烤完既牛肉更加惹味。肉質非常鮮嫩多汁,完全沒有雪藏味。最近天氣好凍,我哋仲叫咗個人蔘雞湯飲,非常足料。真係原隻雞裏面包住糯米,飲上去雞湯完全冇味精越飲越入味非常保身,好健康。蜂蜜原漿米酒用韓國傳統金色嘅茶壺同杯俾你去品嚐蜂蜜原漿米酒。飲落去米酒好香米味,杯裏面有一粒原個蜂巢切下的蜂蜜粒,打卡必點。女士飲完都唔會覺得醉,可以試吓點來品嚐。

蜂蜜原漿米酒

2024-12-16