2022-06-15
近排對中菜有種情意結,但又唔想去大酒樓食。所以上網搵咗唔少中菜餐廳,「紫醉軒」嘅型格風令我決定去試吓佢主打嘅新式創意中菜。去到餐廳已經被入面嘅氣氛吸引,內部有唔少燈位,營造感覺。成個餐廳都好有格調。今次食咗幾款餐牌上推介嘅菜式可以比大家參考一下:黑磚豆腐 入面係白豆腐,外層包左一層黑色嘅脆衣。小小竹炭咁嘅樣,食落香口得嚟,內裡清清底。唔會好似炸豆腐咁油膩,推介👍🏼廣島蠔煲 煲仔菜,上菜時熱辣辣。薑蔥炒蠔,食落唔覺得有醒味。食落嘅感覺傾平時班腩嘅味道,不過蠔嘅份量可以多少少個人覺得。酸菜桂花魚 滿滿嘅芫茜舖係面,如果唔係芫茜又想食,記得走茜。成碗酸菜魚的份量好足,3-4人都夠食。而且底仲有薯粉等配料,真係好滿足。不過湯底偏酸而冇辣同麻,差啲啲風味。棉花帶子泡飯 上菜個陣打開,視覺效果上真係似幾粒大棉花糖浮係泡飯上邊,好搞笑,打卡一流!佢用蛋白加帶子蓉整出嚟,口感係棉花糖同疏乎厘中間,食之前,加埋脆米入龍蝦湯泡飯入面。口感層次豐富。
今次食咗幾款餐牌上推介嘅菜式可以比大家參考一下:
黑磚豆腐