Sky726

2024-06-07 547 瀏覽
【Sky726】旺角法國菜fine dining 佢地仲係法國5月美食薈63間港盪餐廳既其中一間係法國一個特定大區的飲食文化😆當晚我地食咗佢個set dinner再額外嗌咗少少嘢食前菜係香草牛油釀法式田螺 田螺好香蒜蓉同牛油味 而且幾有咬口😙餐湯揀咗龍蝦湯🦞 (+$68)龍蝦味好濃之餘飲落好厚身 有小小漿口 蝦膏味好重 師傅在佢面頭浸咗啲胡椒粉吊起個味仲會有隻炸雲吞係湯入面 幾脆口 🤓沾埋龍蝦湯 再豐富咗個味道~~另外就上一個牛油果沙律🥗有唔同嘅蔬果 車厘茄仔生菜 柑 青蘋果都幾refreshing但就正正常常啦帶子蒜香意粉乾身既意粉base 欖欖油香較重帶子煎到2面都金黃色 好香口 但略嫌整體偏乾🥹另一個main - 板燒自家35天乾式熟成美國特級西冷扒伴燒汁個扒係medium rare 牛味幾濃見到顏色都幾靚 整體都唔錯😆甜品揀咗火焰雪山 次次見到呢個都覺得佢好靚🏔️蛋白嘅外層 師傅會先燒咗表面揮發咗啲酒精 朱古力雪糕餡 仲會有橙皮混合 幾清新🍊冇咁甜膩 但個底酒精味道就有少少濃🥴飲品Sunshine Surprise $65呢杯係mocktail 主要用橙做base飲落清爽同無咁

【Sky726】

係法國一個特定大區的飲食文化😆

當晚我地食咗佢個set dinner再額外嗌咗少少嘢食

前菜係

香草牛油釀法式田螺 田螺好香蒜蓉同牛油味 而且幾有咬口😙

餐湯揀咗龍蝦湯🦞 (+$68)

龍蝦味好濃之餘飲落好厚身 有小小漿口 蝦膏味好重
師傅在佢面頭浸咗啲胡椒粉吊起個味
仲會有隻炸雲吞係湯入面 幾脆口 🤓
沾埋龍蝦湯 再豐富咗個味道~~

另外就上一個牛油果沙律🥗

飲落清爽同無咁易濟

Singapore Sling $88
香甜嘅Cocktail 酒精味道唔重
幾啱女仔飲🤫

$643.5 (晚餐)