2023-04-20
#慈雲山的經典 #慈雲山小食館的回憶 講起慈雲山,我其中一樣最深刻嘅一定係老公拍拖嗰陣帶我去小食館食嘢!當初唔明點解小食館咁多人食,到底有咩好食!到後來成日都會去食,而家慈雲山冇咗小食館,只淨下回憶。不過今次我哋一家約咗好友一齊去旺角煲仔榮記,想搵返嗰份回憶!我哋二話不說就叫咗 #炸老柴 (炸腸仔)、 #炸牛丸。炸蛋 (炸bb魚蛋),超級懷念嘅味道呀!仲叫埋 #炸墨丸 ,一樣都咁好味,只係熱氣啲囉!小食仲食咗好特別嘅 #瀨尿蝦干 ,係會食唔停口。仲有 #蟹粉腸粉 ,蟹粉份量好多,小朋友都爭住食!仲有煲仔榮記嘅招牌菜 #沙嗲牛肉煲仔麵 ,濃濃沙嗲,我囡係 #沙嗲牛肉麵fans ,仲想獨食成碗。另外,我仲想推介 #麻辣芝士豬頸肉撈丁 ,利申本身我唔太食辣,但麻辣我又ok喎!呢個麵真係到我食唔停口!最後一定唔可以錯過煲仔榮記嘅 #煲仔飯 ,都做得好出色!呢個係 #蒜香蠔王窩蛋牛小排煲仔飯 ,牛小排好出色!而 #窩蛋牛肉煲仔飯 ,窩蛋隻色絕對係精髓。而煲仔飯嘅精髓一定係飯焦,而煲仔榮記都做得到!一定要試呀!#秘製豉汁白鱔煲仔飯 ,鍾意食白鱔必要試。而飲品我哋就叫咗 #凍檸蜜 潤吓喉。小朋友就
我哋二話不說就叫咗 #炸老柴 (炸腸仔)、 #炸牛丸。
而 #窩蛋牛肉煲仔飯 ,窩蛋隻色絕對係精髓。
而煲仔飯嘅精髓一定係飯焦,而煲仔榮記都做得到!一定要試呀!
#秘製豉汁白鱔煲仔飯 ,鍾意食白鱔必要試。
而飲品我哋就叫咗 #凍檸蜜 潤吓喉。
小朋友就叫咗杯 #紅白 (好多人叫小朋友鴛鴦),其實係阿華田溝好立克,我囡話好好飲!
總結:下次會再嚟,試多啲唔同嘅美食!