2020-07-09 78 瀏覽
自從生完仔仔之後,加上疫情,都好耐冇出嚟食飯啦🥺咁難得出嚟,梗係要食啲好嘢啦😏今日就嚟咗旺角嘅天吉屋🍤未黎之前已經成日聽講呢間嘅天婦羅好好食,仲講到放工嚟食要排成個鐘先入到👅所以令到我都有好大嘅期望👍🏻午餐時間大約1點去到又冇咩人喎!量完體溫入去就已經有位啦👍🏻入面嘅座位唔算多,主要以卡位為主,四人一枱,都算坐得幾舒服😌不過因為位真係唔多,所以我明白點解啲人話要等一個鐘先入到黎啦‼️想食好嘢就要早啲嚟啦😝我哋坐咗喺店舖最入面嘅卡位,正正可以望住佢嘅廚師炸天婦羅🍤又係另一種享受😜另外一個值得一讚嘅係,就算佢主要做天婦羅,但係成間舖頭一啲都唔油膩,亦都冇油煙,非常乾淨同舒服👍🏻一打開Menu就比天幕御膳吸引咗🤤只係$148🤫但已經有八種天婦羅🍤加上另外有一張天幕御膳的食物卡,發現一份料理,有三種食法🧐滿足晒我乜都想試吓嘅慾望,所以就決定食呢個啦🤩等緊天婦羅嘅時候就梗係食下佢好出名嘅前菜啦!枱面上已經放咗牛蒡同蘿蔔漬物🥳任食!個人對佢個牛蒡漬物💯分讚賞😋 之後侍應就上咗一盆滿滿的椰菜沙律,配香草汁!超清新嘅選擇✴️令到你食天婦羅嘅時候,一啲都唔覺得肥膩✅食下食下前菜已經上主菜啦!🍤個賣相非常吸引
自從生完仔仔之後,加上疫情,都好耐冇出嚟食飯啦🥺

食下食下前菜已經上主菜啦!🍤個賣相非常吸引🉐

滿滿的一大碟天婦羅🍤見到都覺得份量超值👍🏻👍🏻👍🏻仲有麵豉湯以及白飯任裝🍚

根據推薦食法一開頭先空口食炸蝦及炸紫菜🍤炸得香脆鬆軟同埋保留到蝦入面嘅Juicy,但一啲油膩感都無‼️值得一讚

第二個食法係將啲鯛魚,炸蝦,四季豆放喺白飯上,加上天婦羅汁,一齊享用🥳秘製天婦羅汁甜甜地,又有少少鹹味,家咗反而提升左天婦羅本身嘅味道,而且配飯係一流呀👍🏻

第三種食法係將雜錦天婦羅加上紫菜同芥末係白飯上,再加上魚湯,變成天茶泡飯🍲呢個食法比較清新,魚湯嘅鮮味令到洋蔥天婦羅嘅甜味更加突出,配上紫菜芥末湯嘅白飯,味道亦都非常豐富🙄

食到呢度,我已經飽到食唔落去啦!唯有將好好味嘅天婦羅不斷送俾身邊嘅朋友👅

我朋友叫咗軟殼蟹天婦羅,一樣多到食唔晒😱
佢嗰隻天婦羅溫泉蛋,係。流。心。㗎‼️撈埋落個飯度食真係好好味呀🙏🏻

• 天幕御膳
  • 軟殼蟹丼