之前喺Freshlane食過西餐,今次就輪到中菜,店舖名叫「女鍋」,佢主打住家菜,即係家的味道。佢所提供嘅菜式幾特別,唔係四周圍都食到,而且以小菜為主,並唔係客飯,即係適合加餸,等阿媽煮少樣。滋味沙嗲牛腩邊($68),牛腩煲超正,大大盒,無論汁定肉都勁多。沙爹味香而不辣,但並唔係東南亞沙嗲串燒嗰種。牛腩邊似鮮牛肉片,不過肉質就係一絲絲,出奇地幾嫩滑。香煎蓮藕釀蝦米鯪魚肉餅($48),呢個係真蓮藕餅,面頭有一片完整蓮藕,造型逼真。鯪魚肉餅唔腥,落咗蝦米增添香氣,而且仲有粒粒爽脆蓮藕。香脆金沙軟殼蟹($78),軟殼蟹好巨型,外層經油炸,並蘸上鹹蛋黃金沙醬,幾惹味。不過我就略嫌炸皮唔夠脆,偏硬少少。黃金鮮蝦腐皮卷($28),腐皮卷有兩條,腐皮炸得酥炸,配上喼汁食,好搭調。腐皮包裹蝦蓉,雖然無原隻咁爽彈,但蝦香更勝一籌。總括嚟講,高手在民間,佢嘅菜式別具特色,沙嗲牛腩煲同鯪魚肉餅絕對值得一試。佢另外仲設有套餐同盆菜,有機會可以幫襯下!
10 分鐘 (外賣自取)