2020-04-20 5430 瀏覽
➖➖ ➖旺角黃店。最愛卷蛋➖➖ ➖。💖更新。10種口味排行榜💖。單從餅店的外觀,絕對不能夠想像能在如此傳統的餅店買到一條喜出望外, 100分的卷蛋。。餅店藏身於旺角街市的橫街中,前面的大家準時一排一排街市檔口,招牌也是非常傳統的紅底,稍有不慎,便會錯過了。。服務方面,由於多次惠顧,每次到達餅店,也會得到餅店收銀姨姨熱情有禮的招待,有一次差不多店舖關門的時候取餅,姨姨更慷慨地要送我麵包呢!。由去年暑假大半年間,不知不覺,嚐遍了差不多十種口味,這個卷蛋我來說是有一種魔力,吃過很多不同店舖的出品也是偏乾身,忌廉也不夠柔滑,但是從上年第一次光顧的時候,已經有一種驚喜,加上店主不斷的創造新口味,每次也令人想不停回購呢。。其實製作卷蛋是這間店舖的支線,由一位年青的師傅主理,蛋糕底用了稀少糖,特別適合不喜歡太甜或健康的朋友,的確,整條卷蛋味道少甜😍 。。今次終於嘗試他們的新出品——麻糬卷蛋芝麻花生麻糬有驚喜👍🏻.▫️芝麻花生麻糬 $138▫️抹茶x焙茶 $148(麻糬+$15).每一條建議切成4-5 件..▪️其他口味:伯爵茶、抹茶、竹炭海鹽oreo、原味牛乳、焙茶、黑芝麻、朱古力、伯爵芒果、黑芝麻花生麻
➖➖ ➖旺角黃店。最愛卷蛋➖➖ ➖

💖更新。10種口味排行榜💖

今次終於嘗試他們的新出品——麻糬卷蛋
芝麻花生麻糬有驚喜👍🏻

▫️芝麻花生麻糬 $138
▫️抹茶x焙茶 $148(麻糬+$15)
每一條建議切成4-5 件
▪️其他口味:
伯爵茶、抹茶、竹炭海鹽oreo、原味牛乳、焙茶、黑芝麻、朱古力、伯爵芒果、黑芝麻花生麻糬 (口味可以自選啊)
可以加購奶蓋 /麻糬 .
▫️蛋糕體 : 鬆軟又夠濕潤😍(放雪櫃一晚依然濕潤軟熟)
▫️圖中濃👉🏻淡 : 抹茶x焙茶👉🏻黑芝麻花生
➖抹茶cream🍵出色,丸久小山園抹茶夠滑濃度夠,回甘唔苦,改良咗之後比之前更濃郁(如果唔鍾意抹茶,可能會覺得稍苦)
➖ 靜岡焙茶能夠吃到茶香,配抹茶係出色啊,兩者的茶味平分春色,對比下,抹茶味較為濃郁呢
➖ 花生是店家自己炒的,幾個月前新出品嘅時候曾試過,比較之下花生2.0版本更香更濃郁,還有花生的顆粒在忌廉內呢,cream比之前更加滑👍🏻
因為花生味太過搶,芝麻味嘅卷蛋便吃不到芝麻味😂
➖麻糬係第一次試, Q彈有驚喜,仲好大條添🙈

💛💛💛💛💛💛💛💛💛
個人口味排行榜:
1.抹茶🍵
2.三重朱古力 🍫 (而家好似變咗雙重朱古力)
3.花生🥜
4.海鹽Oreo
5.黑芝麻
6.twining 伯爵茶
7.焙茶
8.原味牛乳
9.咖啡(暫時停產)
10.芋泥 (暫時停產)

以上純粹個人口味😂

✨小貼士:
抹茶🍵cream 溶得超快,要快啲食😂 。
好欣賞佢哋嘅卷蛋,令人有不停回購的念頭。
卷蛋最平係$98,值得試呢!
一定好食過x心、東x堂、聖x娜
留意IG公布每日少量現貨☺
可以打電話去鋪頭預留呢
由第一次買到而家,真係越嚟越難買😫
最穩陣就係先訂購🙈 。
✂️➖➖➖➖➖➖ 。
🔺 開心餅店 (旺角)
🔻旺角廣東道1000號地下 (朗豪坊後面兩條街後)
📞27713495 . *

其他口味的卷蛋照片如下: