2024-11-11
最近好掛住韓國野食, 便相約朋友黎到旺角Oppa燒肉店, 呢間餐廳裝潢真係好有韓國style, 又有K Pop music聽, 而家仲做緊優惠,係晚上7:30前結帳離座或者在9:30後入座,就有八折優惠!所以我地就早啲食個晚飯再行街!同樣都係有韓式伴菜提供, 包括泡菜、大豆芽菜、醃製過的紫菜和酸蘿蔔,好開胃。點完餐, 店員會幫我哋開爐加泡菜及蛋漿, 我都好喜歡食咁樣燒法既蛋, 好香滑~*主角牛氣沖天和牛拼盤:嘩, 呢個拼盤真的不得了, 十分豐富,勁開心可以一次過試咁多款, 各款牛肉的口感都唔一樣, 我就最喜歡牛頸脊和牛肉眼, 有牛味又軟腍。*韓式海鮮湯海鮮湯非常豐富, 裡面有好多雜菜,蝦、蜆和八爪魚, 蜆好鮮甜, 蝦爽口, 又辣辣地, 好惹味*原隻菠蘿冰呢款原隻菠蘿冰真係打卡able, 外型已經好吸引, 用左原隻菠蘿製作,好香菠蘿味,甜度適中,十分冰涼感覺, 配燒肉都好正, 推介~
[美國上肩胛肉> 美國牛小排> 美國下肩胛 >日本A4背峰肉> 日本A4上腦肉> 日本A4牛肉眼>1++轉牛肉眼> 澳洲和牛頸脊> 澳洲和牛舌]
嘩, 呢個拼盤真的不得了, 十分豐富,勁開心可以一次過試咁多款, 各款牛肉的口感都唔一樣, 我就最喜歡牛頸脊和牛肉眼, 有牛味又軟腍。 *韓式海鮮湯
海鮮湯非常豐富, 裡面有好多雜菜,蝦、蜆和八爪魚, 蜆好鮮甜, 蝦爽口, 又辣辣地, 好惹味 *原隻菠蘿冰