2007-11-27
這裡從前係海洋皇宮, 見證著不同星星的故事. 小弟沒有在這裡看過演唱會, 倒是好久前全家人係度飲過.裝修後係變了幾家店, 其中一家就係菊膳. 從前金鍾店沒有了, 過了海之後, 仲由鐵板燒變成和式燒烤.星期六下午開到四點, 等埋文迪出來仲有大把時間. 地方其實不太大, 但店方讓我們坐係四人位, 相當寬敞. 裝修係比其他和式燒烤為高級, 紅紅的中央似讓人感受燒烤的熱力. 也有洋酒的酒櫃, 好像係跟鄰店一樣去打飲酒的市場.午餐係幾經濟的, 始終想便宜地試試這些店, 午市係好好的選擇. 要了兩個精選和燒套餐, 除了肉之外, 還包括洋風野菜沙律, 前菜, 御飯, 味噌汁同埋綠茶雪糕.肉係揀了美國安格斯肉眼, 宮崎黑豚肉同法國農場雞上骳, 美日法都有, 真係三大洲也食混.先來的當然係沙律, 賣相精緻, 三文魚加上菜, 清清的. 吃燒烤前吃點沙律, 感覺上比吃泡菜還好.精選美國安格斯肉眼(薄切) $75: 8分, 薄切了的安格斯肉眼, 薄薄一片, 燒一陣就有得食. 肉質不錯, 食落口無渣, 不過雪花部份不太多. 但係很喜歡烤好後的牛肉, 只係有那份燒烤味, 沒有其他醬汁醃料, 只有小小鹽. 相對韓烤
精選美國安格斯肉眼(薄切) $75: 8分, 薄切了的安格斯肉眼, 薄薄一片, 燒一陣就有得食. 肉質不錯, 食落口無渣, 不過雪花部份不太多. 但係很喜歡烤好後的牛肉, 只係有那份燒烤味, 沒有其他醬汁醃料, 只有小小鹽. 相對韓烤, 總覺得和烤更能吃到肉味.
宮崎黑豚肉拚法國農場雞上骳$72: 8分, 這碟雙拚有四件黑豚肉同埋幾件雞上骳. 黑豚肉真的不錯, 好香口, 帶點點脂肪, 烤完不會太乾. 雞肉就比較一般, 雖然係法國農場雞上骳, 但吃不出跟普通雞肉有太大的分別. 不過雞上骳肉始終比較嫩滑..
如果有叫黑豚肉的話, 宜先烤一件黑豚肉, 讓塊鐵板被肥油洗刷後, 其他也會比較香口同不會太乾.
御飯幾靚, 但係味噌汁鹹了點.
餐後仲有綠茶雪糕, 綠茶味不太夠, 也不太滑, 一般. 反而另加$15各要了杯Latte同Mocha, 賣相精緻, 也好香濃.
食物有水準, 加上環境幾好, 一個舒服的下午. 但係埋單時係把應該特價$15的咖啡收成$25. 好像另一臺也有賬單的問題, 看來店方要小心了.