5月底的時候去過, 那時候試業緊, 未開openrcice, 而家終於開o左, 可以寫番啦!!某個星期六落大雨, 又約o左要出o黎整o野, 匆忙狼狽下同朋友去o左一幢好多cafe的大廈, 總會有一間o岩心水! 因為冇乜idea, 睇水牌見到呢個名同logo好吸引 (個人很喜歡月亮星星之類的東西), 就拉o左朋友一齊上去!上到去冇人, 門口貼住試業中, 都有少少驚會中伏! 窗邊有一排星星燈o係度閃, 然後竟然俾我發現o左有一排美少女戰士的公仔!!! *v* TV仲播緊美少女的歌!!  即刻唔理三七二十一衝o左入去尖叫了!! 咁朋友只好跟住入o黎~ 哈哈!呢set美少女我屋企都有呀! 問o左, 可以任影!! 排出o黎好靚! 好正呀!!  已經冇乜心情理究竟食物等等o岩唔o岩食! 哈哈! 朋友係咁叫我揀o左食乜先去睇, o野食方面只有pasta、幾款小食咁, 應該係試業中, 所以選擇唔多! 有4款pasta整o左做lunch, $60包o野飲, 都ok! 本來想叫煙三文魚意粉, 但lunch set沒有, lunch唔想咁貴, 所以就點另一個蜆肉意粉, 轉長通粉唔洗加錢, 就轉了長通粉~ g
 已經冇乜心情理究竟食物等等o岩唔o岩食! 哈哈! 朋友係咁叫我揀o左食乜先去睇, o野食方面只有pasta、幾款小食咁, 應該係試業中, 所以選擇唔多! 有4款pasta整o左做lunch, $60包o野飲, 都ok! 本來想叫煙三文魚意粉, 但lunch set沒有, lunch唔想咁貴, 所以就點另一個蜆肉意粉, 轉長通粉唔洗加錢, 就轉了長通粉~ good! 朋友不喜歡白汁, 就點了雞肉茄汁意粉~
奇異果梳打
o野飲先出, 我點了奇異果梳打, 朋友點了凍榛子朱古力~ 奇異果梳打唔會好甜, 仲有粒粒奇異果的核在! 好fresh好好味!! 但自己大頭蝦唔記得叫少冰, 所以冰比較多!
朋友的榛子朱古力上面係奶泡的東西, 唔係cream有o的失望, 不過上面有用朱古力醬畫花, 都好靚! (但朋友仔太手快搞爛o左, 所以冇影........) 朋友話好勁榛子味, 正! 但榛子醬可能重手O左, 甜O左少少~
(這個提一下, 因為我們都點冷飲, 所以坐o左一陣就好多水珠凝固在杯外, 然後弄濕桌面, 對於我們做勞作的有點影響喔!
蜆肉忌廉長通粉
cafe得2個人, 出o野都ok快啦~ 我o地傾o左15分鐘左右就有得食~ 蜆肉長通粉份量比想像中多! 以前去過o的cafe, 都係得一小盤咁! 呢個簡直係巨大版! 上面有紅蘿蔔星星
, 好可愛!!!
初初會以為係煮好一大pat白汁同蜆肉, 加o係pasta上面, 又唔係喎! 好似日式pasta咁撈勻o黎煮的! 味道不錯, 長通粉煮得剛剛好, 唔會一叉就爛! 眼前好多蜆肉在pasta上面, 而成個汁都好有蜆的鮮味, 但就多o左好多我唔食的三色椒, 要我逐一挑出來! 個人覺得個汁可以多o的, 就會更吸引!
雞肉茄汁意粉
朋友的雞肉茄汁意粉賣相差不多, 不過就係用不同的菇代替蘑菇, 同埋紅色~ 所以視覺上更多顏色! 雞肉都ok多, 而且唔會太老~ 汁不像是茄汁, 有好多蕃茄粒粒, 朋友話好香蕃茄味, 而且個蕃茄汁比較杰身, 可以包住o的意粉, 所以條條意粉都好好味! 不過pasta份量同樣好多, 雖然好味, 但2個女仔都食唔晒!
北海道牛奶布甸
食完先發現可以加溫泉蛋同布甸! 可惜!
意粉食晒加唔到溫泉蛋, 但甜品係有另一個肚的, 朋友好想食北海道牛奶布甸 (加$5), 本人不太好牛奶味的東西, 就問有冇朱古力味, 店員話冇, 不過可以加朱古力醬在布甸上面! 哈哈! 都好! 本來以為係一個個奶樽咁, 原來係布甸杯! ok啦~ $5 o者~ 上面用朱古力醬畫o左粒星星, 幾得意! 布甸好滑但好重奶味! 我麻麻地咁勁奶味的o野, 朋友勁鍾意, 所以我食o左兩啖就俾埋朋友食~ 哈哈!
cafe都係沙發位, 好舒服!
但同枱的高度有少少距離, 食o野同做o野的時候感覺比較高, 要坐直先ok~
雖然落大雨唔算勁熱, 但o係街行上o黎都興興地, 冷氣初初覺得唔太夠 (可能因為開住門?), 但坐坐下係ok的, 應該係開o左環保溫度, 我們由1點幾坐到5點幾, 坐o左幾個鐘都唔會熱或者凍得滯~ lunch都係60蚊再加一, hea係一流!

走的時候, 店員可能見我好鍾意美少女, 所以話遲o的會有多o的星星裝飾同主題的甜品, 可以留意佢o地fb的更新! 好! 為o左美少女, 搵日再o黎! (誤)
題外話/補充資料: 寫呢篇o野的時候已經過o左個幾月 (因為去完想寫的時候o係openrice搵唔到), 唔知而家出o左甜品未? 好期待! (但仲未搵到時間可以再去! ><)
2015-05-23
奇異果梳打