2019-05-27 220 瀏覽
每次想食喇沙 ,第一時間就會諗到 toast box ,因為地點就腳分店多,而食過好幾間 Toast box,雖然份量同麵煮出來的質素都不大相同,有時餸的份量少得有點過份 ,有時麵剛剛交到客人手已經有點發脹過諗,不過我發覺有一樣東西,間間舖都好一致,就是喇沙湯湯底,真的保持到間間都一樣,而湯係喇沙嘅靈魂所在,成碗麵好唔好食,好大程度靠晒佢。Toast Box 喇沙湯底有好濃椰香味 ,帶少許辣,配菜有半隻蛋、魚片、豆卜、芽菜及鮮蝦數隻,用米線作麵底,湯面有一層紅油,看似很辣,但其實食落只是微微辣,亦帶出椰奶香甜味道,將一小束麵放上匙內連喇沙湯一起送進口內,簡直回味無窮。即拉奶茶,口感幼滑,因為用練奶沖,所以帶甜,今次職員沖得幾好,丕太甜,好香好味。喇沙套餐以往大約$55 ,現時加大了份量,價錢相對亦提高了,其實都合理嘅,不過如細食的女士有得揀,我諗多數會揀番$55 份量喇沙套餐。

星洲另吵(升級版)

2019-05-24
星洲另吵(升級版)