2023-07-04
成日喺中環搵食嘅我,又俾我搵到一間米芝蓮星級嘅fine dining星加坡菜😍😍michelinhk guide 2022,開業大半年就新上榜嘅一⭐️嘅餐廳-wheyhk 主打新加坡同歐陸菜,主廚barryquekhw將新加坡菜嘅新元素,做出唔同精緻嘅菜單今日我真係好期待😍【黑果法式麵包🍞】頭盤呢個法式麵包,非常之香噴噴,外皮焗得好脆,麵包鬆軟,充滿牛油奶油嘅香氣【炭烤馬鮫魚xX0椰子土豆】呢份炭烤馬駮再配以椰子XO,底層一層嘅薯蓉,口感魚皮,烤到好脆有浸浸炭香味,魚嘅肉質非常之滑,同薯蓉一齊竹食非常之夾,重點係個醬汁淡淡有椰子嘅香味【海南雞糯米飯🍚】好特別嘅海南糯米雞飯,用三黃雞來做,造型非常之新穎,但你又會食得出海南味道👍🏻👍🏻【鯖魚_春豌豆本地草莓乳清醬】鯖魚喺日本餐就食得多,冇諗過星加坡菜可以做出一個咁特別嘅菜式,因為佢將鯖魚咁樣去做法,令到個味道一啲都冇魚腥味,再配特製嘅豌豆乳清醬,感覺非常之清新,會帶出魚嘅鮮味👍🏻👍🏻【白蘆筍_蟶子石栗_烤燭果】呢款更加特別白蘆筍醬汁配鮮嫩聖子😍入口非常之彈牙食咗呢幾款已經好滿足,呢間一星星加坡fine dining真係實至名歸比到我哋好多驚
今日我真係好期待😍
【黑果法式麵包🍞】
【炭烤馬鮫魚xX0椰子土豆】
【海南雞糯米飯🍚】
【鯖魚_春豌豆本地草莓乳清醬】
【白蘆筍_蟶子石栗_烤燭果】
呢款更加特別白蘆筍醬汁配鮮嫩聖子😍入口非常之彈牙
食咗呢幾款已經好滿足,呢間一星星加坡fine dining真係實至名歸比到我哋好多驚喜 👍🏻👍🏻