HENRY位置響Rosewood 5樓,同層嘅BAYFARE SOCIAL同CHAAT試過都好出色,今晚嚟試埋佢地嘅扒房🥩。店員安排我地坐半圓梳化座,寬敞舒服,枱與枱之間有充足距離。好快就送上餐前小食,帶有咸香嘅Prama Ham,酸種麵包𥚃面保持濕潤無被風乾,附上幼滑海鹽牛油。隨即店員會介紹唔同部位嘅牛扒🥩俾你選擇,非常詳盡。🔸Spanish Red Prawn 🦐西班牙紅蝦用牛油烤過後仍然保持肉質鮮嫩,沾少少濃郁嘅蝦膏更加能夠帶出紅蝦嘅鮮味。餐廳充滿儀式感,店員會響客人面前淋上威士忌🥃滿足視覺享受之餘,香氣四溢滿足埋嗅覺享受,聞到炭火烤過後嘅肉香,不禁令人更期待。🔸Signature Whiskey Flambé (large format) Delmonico M8-9🥩酒精揮發過後,店員會拎返入廚房切件擺盤上碟。我地揀咗medium rare,廚師控制火候同生熟度啱啱好。不忘加咗個蟹餅,蟹肉一梳一梳的🦀牛扒入口肉質極之嫩滑,牛脂溶化響口中非常濃郁。先食牛扒近邊位置,品嘗到炭火香烤微焦嘅香味🔥,味道豐富而且滿足了唔同嘅味蕾。店員有介紹唔同嘅醬汁去配牛扒,但個人認為配最簡單嘅海鹽同
店員安排我地坐半圓梳化座,寬敞舒服,枱與枱之間有充足距離。
隨即店員會介紹唔同部位嘅牛扒🥩俾你選擇,非常詳盡。
Spanish Red Prawn
🔸Spanish Red Prawn 🦐
店員有介紹唔同嘅醬汁去配牛扒,但個人認為配最簡單嘅海鹽同黑椒已經係最好嘅調味。配少少香甜軟糯嘅烤蒜頭,味道更上一層樓。
Steak Fries
🔸Steak Fries ✨
薯條上鋪滿西班牙松露羊奶芝士同少少香草,沾少少附上嘅醬汁,牛扒配薯條呢個組合,無可挑剔。👍🏻
Sweet Corn Sundae
🔸Sweet Corn Sundae 🍨
同場有唔少客人都有叫嘅粟米雪糕🌽,雪糕唔太甜反而有啲清除剛才牛扒嘅油膩感。popcorn 較硬,最底有浸咗櫻桃酒嘅粟米蛋糕。
Lemon Cheesecake
🔸Lemon Cheesecake 💛
預先同餐廳落remarks有朋友生日,餐廳會好貼心為你寫上朋友名同準備蠟燭。餐廳會同時轉為播放生日歌🥳🎂檸檬芝士蛋糕最頂既lemon curd 酸酸地,透明果層係加咗gin既檸檬啫喱🍋兩者加埋好refreshing,中層嘅芝士好幼滑,最底層係鬆軟嘅蛋糕。旁邊配上柚子檸檬醬,為剛才油脂豐富嘅晚餐做咗個好好嘅結尾。甜品果然無令人失望👍🏻

整體而言,餐廳環境寬敞,裝修充滿傳統高級扒房既味道。好啱慶祝特別日子、生日、二人世界。值得一讚係呢度服務friendly得嚟非常細心而有禮,時不時會留意客人杯內嘅熱水去主動補給。今次嘅服務體驗絕對係五星級🌟😊。
2023-11-03
生日