2020-11-13 972 瀏覽
自己同好多香港人一樣,真係幾鍾意去旅行,尤其是可以品嚐當地美食就更開心,家陣無得出外,好彩係香港都有好多正宗菜色。以前係中港城返工,都經常去皇家太平洋酒店內的餐廳用膳,偶爾仲會同同事食 Buffet,無他,一來就腳,二來食物真係有水準,而今次係4人限聚令期內,湊夠一檯麻雀腳開餐。由於早到,跟另一位朋友先來個 Happy Hour。原來餐廳近日推出優惠,兩杯 500ml 啤酒(sapporo / 青島)加一碟即炸黃金魚皮都不過 $180,而且仲可以兩個人 share,連埋加10%服務費,人均都不過 $100左右,個炸魚皮拎上手仲有微溫,咬落卜卜脆,帶陣陣咸香,配埋啤酒無得輸,消磨時間最佳良伴。差不多等到天荒地老朋友先到,好彩有杯啤酒加魚皮頂肚,二話不說,即刻點菜。雖然是平日的晚上,餐廳都有8成客人,看來口碑不錯。係沙爹軒無可能放過肉骨茶,而且仲要有新加坡同馬來西亞兩種口味,真係引死人。早幾年同太太再度蜜月去星加坡,竟然係一日之內食足「黃亞細」、「松發」同「路邊人」三餐full portion既肉骨茶,所以第一時間先來個白肉骨茶White Pepper Bak Kut Teh (HK$95

由於早到,跟另一位朋友先來個 Happy Hour。

雖然是平日的晚上,餐廳都有8成客人,看來口碑不錯。

早幾年同太太再度蜜月去星加坡,竟然係一日之內食足「黃亞細」、「松發」同「路邊人」三餐full portion既肉骨茶,所以第一時間先來個白肉骨茶White Pepper Bak Kut Teh (HK$95)

肉骨茶是原個砂鍋上,陣陣胡椒香氣,本以為好辣,但飲落又覺得輕盈,或者是我太重口味了。

腩排炆得好稔,一咬即開,蘸點一下黑醬油更可口,略嫌油炸鬼未夠多。
另一款肉骨茶(HK$108)走馬拉風,瀰漫著藥材味,個人反而偏好,最鍾意係可以配碗白飯,用來泡飯食一流。
雖然自己大食,但都要食得健康,所以每餐都會加碟菜,而香辣通菜 (HK$98)有些少鑊氣,又辣辣地好惹味。
每次去星馬,當然要食特色菜,海鮮中的麥皮蝦是其中之一,另一款就是胡椒蝦 (HK$318),大廚把大蝦背位蝦殼割開,好讓味道更易於逼入蝦肉內,未上檯已經聞到陣陣胡椒香氣,入口又不覺辣,下次再食一於要大廚落重手!
整晚的亮點,莫過於是星洲蟹粉絲煲 (HK$438),原隻足一斤肉蟹,砂鍋一揭蓋仍在冒煙起泡,賣相澎湃,雖然蟹蓋吸引,但置底的粉絲絕對不能錯過,蟹汁完全滲入粉絲,惹味到一個點,超正。

甜品

雖然四個人,都只簡單的點了三款甜品share。
或者最多人認識既一定係嚤嚤喳喳 (HK$68),芋頭粒、蕃薯粒及西米煮得夠稔身,入口滑溜,不錯。
另一道五味蓮子清湯 (HK$68)記憶中第一次食,舀一下,好多桂圓肉同蓮子,尤其是蓮子食落粉糯,而清湯甜美,要消滅一碗毫無難度。
三款中個人覺得最具風味係馬六甲椰汁西米布甸 (HK$63),椰奶蓋滿了西米布甸,很濃稠的質感,西米布甸煙韌有嚼口,拌和椰奶味道更佳。

係香港要食到星馬菜既地方不少,但個人喜歡的不出五間,而沙嗲軒正是其中一間。