2017-08-12
日本媽劇亭阿頭飄洋過海嚟香港巡鋪,又係我識少少(日文)扮代表去做超業餘即時傳譯(傳唔到就)完嘅時候。(?!)行咗灣仔一帶主要店鋪之後,日本媽劇亭阿頭堅持要請我哋兩位(不太)年輕(但仍然)貌美嘅女人去「坐底飲杯嘢」。但佢話佢無Cash喺身囉。之後要唱錢又揾唔到地方唱錢咁唔好煩喇我俾啦不如,呀可以開公數吖咁,傾掂數,去Starbucks啦!但最近嗰間都行好遠。然後我諗起,喂後面間書局頂樓有間 Coffee Shop 吖!未試過不如試下吖!著高跟鞋同迷你裙嘅女同事話:「好吖,行啦!」再跟手同日本媽劇亭阿頭確認一下,三階,大丈夫?大丈夫!好,一切在計劃之中。呵呵,終於我成日行過覺得無咩機會去坐下嘅地方,突如其來有餐屎俾我去呼吸一下本來只屬於文青嘅空氣!行上三樓,少運動嘅港女(s),of coz 有D喘氣,我尼D生咗一件嘅梗係要即刻揾位坐底。喺37度嘅香港巡鋪,真係唔係講少。我成日都諗喺地盤做嘢嗰D點捱呢?回正題。因為我地D汗已經岀到好似啱啱游完水上岸咁,上到去D冷氣都只算係啱啱好,夠舒服。尼間 Coffee Shop 鋪仔細細,灣灣地,好似長條形嘅小河咁,我地就坐喺小河嘅盡頭。因為筆直有限,說
但佢話佢無Cash喺身囉。
但最近嗰間都行好遠。
著高跟鞋同迷你裙嘅女同事話:「好吖,行啦!」
再跟手同日本媽劇亭阿頭確認一下,三階,大丈夫?大丈夫!
好,一切在計劃之中。
因為筆直有限,說時遲那時快,高跟鞋迷你裙女同事已經拎咗 drink menu 俾高層過目,高層一手推開,black coffee please。
好,我地兩個港女就一人一杯咖啡,我就試穩穩陣陣嘅 Caramel Mocha ,高跟鞋迷你裙女同事就試 Rose Latte。
終於都講到評語喇!
Okay la。我上嚟呼吸文青風之嘛。
完。