2017-08-06 1623 瀏覽
大家都知中環都有日本銀座式食肆, 今次介紹呢間食肆係位M88大廈嘅6樓叫做浪人!一踏入餐廳嘅門口, 感覺良好, 餐廳中央設有魚生同壽司嘅吧枱, 客人落單後, 師傅即叫即做, 非常富有日本色彩。坐下先來一杯消暑飲品,啤酒大家就飲得多, 沙冰啤酒你又試過未? 賣相了得之外, 比一般啤酒,沙冰更加感覺冷涼暑氣盡消!接著就開始挑選餐廳必食食品😀😀 第一度嚟嘅菜喺燒物,分別有燒鮑魚及燒銀鱈魚。 第一啖咬落鮑魚燒到一d都唔靭, 師傅燒得火候啱啱好又易入口, 鮑魚邊燒得很脆口而中間又鬆化, 值得一讚👍👍👍 本人推介**燒銀鱈魚…… 係人都知銀鱈魚本身已經鮮甜美味, 再配上師傅特製麵豉醬汁, 味道鹹中帶有鮮味, 咬—口, 感覺到滿口魚油, 師父还燒得外脆肉嫩,簡直係人間極品!跟住出場係刺身同壽司!鲷魚刺身😍😍😘😘😘,赤貝刺身及特上壽司( 牡丹蝦,海膽,三文魚子,吞拿魚,左口魚,油甘魚,鯛魚及池魚)不同款式,共八件。首先係鲷魚刺身, 原條魚刺身上, 師傅刀法了得,刺身新鮮彈牙, 再加上特別為魚刺身泡製嘅汁,  酸中帶少許甜味,進食前把魚生浸入 特製汁裏數秒,再放入口, 就更加带出鲷魚嘅鮮味! 當我哋將魚

跟住出場係刺身壽司!鲷魚刺身😍😍😘😘😘,赤貝刺身及特上壽司( 牡丹蝦,海膽,三文魚子,吞拿魚,左口魚,油甘魚,鯛魚及池魚)不同款式,共八件。

首先係鲷魚刺身, 原條魚刺身上, 師傅刀法了得,刺身新鮮彈牙, 再加上特別為魚刺身泡製嘅汁,  酸中帶少許甜味,進食前把魚生浸入 特製汁裏數秒,再放入口, 就更加带出鲷魚嘅鮮味! 當我哋將魚刺身掃得七七八八時, 店員推介我哋把剩下嘅魚頭及身弄個魚湯,还説味道—流不防一試, 毫無疑問當然應承 !

再繼續其他刺身- 赤貝, 佢嘅鮮,甜及爽口, 一隻真係唔夠喉,真係想打孖上

至於特上壽司, 共八件,牡丹蝦,池魚,油甘魚,鯛魚及左口魚壽司新鮮弹牙兼爽口,呑拿魚同海膽壽司,入口即溶,三文魚子壽司魚油味鮮,真係5捨得一 啖食落肚,仲件件都好有份量, 日本人要求壽司飯要黏性高,不鬆散, 餐廳都一一做到!

壓軸嘅鯛魚湯 終於出爐 ,師傅用豆腐同鯛魚 一齊淆製成湯,㗳真試試, 果然冇介紹錯,魚嘅鮮味及精華通通融化在湯裏,兩個字來形容……鮮甜!! 豆腐仲好滑添! 一滴不流通通飮曬😘😘😘