2018-07-09
大半年前行街行過海港城見到碼頭這邊新開了好幾間餐廳已很想試一下,但一直未有機會,終於生日前的weekend由阿妹提出來這間六公館試一試,當然舉腳贊成啦😋😋不過打來訂枱時被要求午餐時段要選11:30或13:00、即用餐時間只有90分鐘。不過冇法啦,人家打開門做生意的,租金咁貴襯星期六做多幾枱都可以理解的⋯😂餐廳位於海港城LCX再入好多的碼頭那邊,要留意往G/F有另一條電梯是入碼頭等上船,如果要去六公館就要行到最入那條就是了。行到商場最盡就會見到有一條餐廳的「專屬」電梯先不說食物,餐廳的位置加上裝修真的冇得彈,望哂成個中上西環加埋西九龍,無敵地平線大海景!而且雖說是中菜點心,但無論室內還是室外都有bar,啱哂帶外國人來食!👯♀️🕺🏼最靚是餐廳對出有個花園,客人可以出外拍照👍🏼👍🏼注意︰如果有雷暴警告時就不能出外剛巧到達餐廳時雷暴警告未生效,趕得及拍一兩張海景照。我另外兩個朋友遲一點到的時候餐廳已經要關閉花園了,冇緣🤦🏼♀️🤦🏻♂️冇得影相就唯有食野啦,難得佢中午有點心,所以我地想食點心為主,再叫多一個粉麵類點心都有頗多選擇 - 黑金♠️蝦餃好似好爆咁,想唔叫都唔得😂🤓先來個雪山叉燒包,上桌時
行到商場最盡就會見到有一條餐廳的「專屬」電梯
注意︰如果有雷暴警告時就不能出外
先來個雪山叉燒包,上桌時真的熱辣辣,剛剛焗好,皮身薄、叉燒夠香。不過又未去到話好驚嘆既,高分的pass👌🏼
去飲茶我一定會叫一碟腸粉才算飲過茶的…今次叫了金菇牛肉腸粉,牛肉好香好滑,但沒有金菇味🤷🏼♀️
再來就係黑金蝦餃,色就真係好到家,但香同味都只係及格。如果你被蒙眼食的話,只會覺得是一籠普通蝦餃。蝦肉係幾大隻的,但皮就好冇特別。
另一個招牌菜叫和牛黑椒酥,上桌時外型是類似蘿蔔絲酥餅的造型(但偏橙色),第一啖咬下去覺得皮有點厚。餡料雖說是和牛,但其實真的不太吃得出,只是覺得好重黑椒味…賣到一碟80蚊就真的有點不值…😅😅
吃了幾碟點心都只覺得還好,最後決定加多一客飯麵類,朋友便看中了要點「揚州炒米型意粉」,聽落去好似幾特別。原來是用了puntalette這樣pasta去作炒意粉,果然幾有趣,炒出來真的好似炒飯一樣😋
而且「意粉粒」乾身得來有咬口,加上有蝦肉、叉燒粒、冬菜、蔥花等配料,炒起上來和個意粉很夾。👍🏼👍🏼
食物雖不是說很特別地出色,但對旅客來說有這個維港靚景應該已值99分吧🤗🤗