2021-07-27 767 瀏覽
又係放飯時間,今日去左位於灣仔克街嘅智尊酸菜魚,筆者今日著短裙,唔適合去啲坐得太擠逼嘅餐廳,最後選擇左呢間外表亮麗、乾淨企理嘅中式菜館 我地獲安排坐卡位,環境寬闊,燈火通明,第一感覺相當之唔錯。侍應服務態度亦十分良好,行動迅速得嚟又唔會催你落單咁(咪以為不值一提,呢一點好多餐廳係做唔到架......)。中午菜式有好多,包括甚受港歡迎嘅酸菜魚、口水雞同水煮牛肉,我最後嗌左四川水煮魚配酸辣粉:水煮魚份量頗多,配料亦非常吸引,味道偏辣(唔食得辣嘅朋友要注意了!);至於酸辣粉顏色雖然鮮艷,但係味道唔算太辣,兩者味道十分配合,係一餐色香味皆全嘅用餐體驗。午餐跟凍飲加$5,跟熱飲就加$3;如果食辣野,建議都係加杯凍飲,尤其喺咁熱嘅天氣之下,凍飲更加幫助解辣~

四川水煮魚配酸辣粉
2021-07-26