2024-01-29 1379 瀏覽
上星期朋友約我去位於中環嘅《紅棉》食特色嘅冬季嘗味套餐。套餐有八道精緻嘅菜式,而佢地會因應季節而推出不同的新菜式。先來開胃前菜,椒香蔥油酸薑阿拉斯加蟹配芥末兒菜,賣相相當吸睛,鮮甜嘅阿拉斯加蟹肉與椒香、蔥油和酸薑互相配合,極具風味。再來一碗滋陰潤燥嘅鮮螺頭甲魚清湯,湯頭清甜美味,入口勁暖胃,最佩服嘅地方係甲魚和甲魚皮無腥味,口感極佳。主菜先來黃燜一品燴,裡面有海參、魚肚、燕窩、鴿蛋,雞湯方面用上原隻雞、乾瑤柱、金華火腿等熬製而成。食材豐富滋味,個人最鍾意嘅係燕窩和鴿蛋,帶煎香的燕窩和富有口感彈牙嘅鴿蛋,相當特別。魚香蝦球帶子濃郁嘅醬汁配上鮮嫰嘅蝦球和帶子入口份外惹味,每一啖都帶有淡淡的魚香,配上特色嘅氣泡茶,完美融合。「檸檬葉燴珊瑚黃花魚柳」湯羹裡面的佈滿大量豆腐和蔬菜細絲,細心一看真係清晰可見,盡顯師傅刀功,而黃花魚柳肉質極嫰,配上香氣十足的檸檬葉,蝦膠食材等,將湯羹味道昇華。咖喱香酥美國牛小排一上枱,大家都異口同聲想要一碗白飯,濃郁惹味嘅咖啡汁絕對不要浪費,牛小排入口外脆內軟,肉質滑嫰,配上惹味嘅咖喱汁,絕對令你忘不了。香煎臘味糯米飯拌蔬菜一般嘅糯米飯都係以炒飯形式咁上枱,而佢地嘅
上星期朋友約我去位於中環嘅《紅棉》食特色嘅冬季嘗味套餐。

套餐有八道精緻嘅菜式,而佢地會因應季節而推出不同的新菜式。

魚香蝦球帶子

「檸檬葉燴珊瑚黃花魚柳」

咖喱香酥美國牛小排

香煎臘味糯米飯拌蔬菜
一般嘅糯米飯都係以炒飯形式咁上枱,而佢地嘅做法可以令臘味糯米飯四邊煎香,增加香脆口感同時保持內裡軟糯,拌上蔬菜為你減少油膩感。

狀元茶湯丸和雲腿酥
狀元茶以桂圓肉、百合、蓮子燉成,再加上Q彈
芝麻湯丸,入口清甜,再加上酥脆嘅雲腿酥,為冬季套餐劃上完美的句號。

另外朋友知我鍾意食芝麻卷,所以另外追加佢地嘅招牌甜品,山楂卷和芝麻卷,味道勁濃郁,大家黎到一定要食。