2016-12-19 612 瀏覽
今日天氣好凍, 適逢遇啱芝士奶皇撻出爐無耐, 一於買件試一試暖下肚. 這款撻之前在IG好多人評論話好好食, 想試好耐不過未有時間, 今日試過覺得的確唔錯! 和原味芝士撻一樣是漲卜卜的樣子, 不過撻面就少了原味芝士撻那種立立令~ 出爐無耐所以食個時都好小心避免辣親個咀~ 輕輕一口咬下食到香脆的撻皮, 軟滑的芝士和香濃的奶皇. 吃撻皮就像吃緊香脆牛油曲奇, 奶皇是流心的, 但不至於是超級流心流到令你好狼狽那種, 所以這種流心程度已經足夠了. 奶皇餡入面仲有啲鹹蛋黃粒, 味道完全就是平時去酒樓吃到的流沙奶皇包味道,  芝士和奶皇的味道也配搭佳, 當然兩個味道一起吃的話就一定是濃郁的奶皇味較突出啦~ 食完一個都幾飽, 好味又好暖胃.

2016-12-17