2016-11-09
今天交左大project, 一於同同事去食下新開的曰本餐廳。這餐廳位於商廈樓上,可能是新開的關係,午市的人唔多。午市餐點有11款,由88至238,包湯,沙律同蒸旦。沙律份量少一點但感覺清新,蒸旦十分嫩滑有鮮味。輕井沢地雞親子丼($88)這丼飯大滿足,碗飯大大碗,滿滿的鋪滿雞件同滑旦。雞肉已去皮,好鬼健康,味道唔錯,肉質算滑,但是分不出輕井沢的雞同平日的雞有什麼分別,也許皮下脂肪較少吧。雞肉被厚厚的滑旦包住,質地滑溜,旦味濃郁,滑旦反而成為了主角,正!無論飯同餸的分量唔少,對於女仔嚟講,真係好飽肚。三文魚親子丼配稻亭烏冬($108)三文魚生厚度適中,色澤鮮,脂肪紋平均分佈,絕不是爭鮮的貨式,食落新鮮。醋飯酸酸地,唔會太淡,托出魚生的鮮。稻亭烏冬:扁扁的烏冬麵條,入口很滑,質地稔稔地,而柴魚昆布湯底很清,整體味道比較淡。但於涼涼天氣有碗暖物落肚,的確又唔錯。整體食品水準中上,價格合理,唯餐無包甜品或餐飲,感覺有少少失落。總括而言,可以再訪。
輕井沢地雞親子丼($88)