5點嚟到鑽石山一心試下「南國小喫」嘅車輪餅🤗話哂係西灣河太安樓南國紅豆餅嘅姊妹店🤪年前曾經係南國紅豆餅食過車輪餅,感覺餅皮唔脆,但當時即叫即造,熱辣辣,內餡味道正常。今次抱有期望😀門面靚,高級感嘅外賣小飯店,有半個廚窗係專出冷糕同車輪餅可惜😩去到見到一個個車輪餅整好哂,一啲放係烤盤,一啲放係架上面😞整好哂,色澤、外表都一般照買左兩個最穩陣嘅嚟試紅豆($12)同吉士($12)買完,要讚職員態度好好,主動同客人解釋,會將車輪餅放回烤爐加熱大概5分鐘,就拎到,上手都算夠熱😊一搣開。嘩!個皮又厚又硬過曲奇!其中一個仲黑黑地落差太大啦🤢期待佢係外脆內軟餅皮嘅脆應該係鬆脆。而唔係厚實嘅質感個餅真係放得太耐,變相回烤時愈烤愈乾浪費左個餅,完全食唔到真正嘅口感,亦無蛋味,小編真係難以俾評論🙁紅豆餡就做得唔錯🤭首先唔乾,二嚟有保留到紅豆粒,唔會打到變哂紅豆蓉,有紅豆香,甜度亦適中😋吉士餡就弱啲,無香草味,唔夠蛋香奶油香整體令人失望,「南國小喫」有賣其他港式小食,車輪餅似乎唔係經營重點。
5點嚟到鑽石山
一心試下「南國小喫」嘅車輪餅🤗

今次抱有期望😀
門面靚,高級感嘅外賣小飯店,有半個廚窗係專出冷糕同車輪餅
整好哂,色澤、外表都一般

照買左兩個最穩陣嘅嚟試
紅豆($12)同吉士($12)

買完,要讚職員態度好好,
主動同客人解釋,會將車輪餅放回烤爐加熱
大概5分鐘,就拎到,上手都算夠熱😊

一搣開。嘩!個皮又厚又硬過曲奇!其中一個仲黑黑地
落差太大啦🤢期待佢係外脆內軟
餅皮嘅脆應該係鬆脆。而唔係厚實嘅質感
個餅真係放得太耐,變相回烤時愈烤愈乾

吉士餡就弱啲,無香草味,唔夠蛋香奶油香
外賣自取