2023-08-20 135 瀏覽
路過九龍城啟德,見到十三少酸菜魚,之前冇食過呢個品牌,大膽帶屋企人試吓。餐廳喺樓上,搭𨋢好快到,座位都坐得幾舒服。因為食完下午茶,所以今餐晚餐唔係叫咗好多,只係叫咗一個酸菜魚套餐,加小菜,甜品同飲品。酸菜魚:份量適合,叫咗小辣,惹味得嚟又唔算太刺激,不足嘅係唔夠熱,無辣嘴嘅感覺。四季豆:份量適合,預設辣度,我覺得味道剛剛好,但屋企人覺得少辣。皮蛋:份量,味道,賣相都很好,醬汁加分。話梅排骨:份量同味道都唔錯,用嚟撈飯都幾好食。糍粑:份量適合,外皮炸得幾香脆,點醬同點醬都好食,唔算太甜太膩,但食完好黐牙。五花茶:原本以為係自家製,但原來係支裝。贈送甜品:舖頭係食完嘅時候每位客人送咗一碗熱紅棗雪耳糖水,味道都幾好,但材料比較單調。總結:如果當普通食餐飯都唔錯,坐得幾舒服,但如果好鍾意食酸菜魚就唔好期望太大。下次再試吓佢嘅酸菜魚火鍋,熱啲可能會比較啱心水。

皮蛋:份量,味道,賣相都很好,醬汁加分。

話梅排骨:份量同味道都唔錯,用嚟撈飯都幾好食。

五花茶:原本以為係自家製,但原來係支裝。

酸菜魚
四季豆