2023-03-04
最近香港的確多咗好多唔同新派別同fusion嘅韓國菜~雖然嗰啲都好吸引 但係間唔中都係會想食返啲傳統啲嘅韓式料理🙈呢個時候總會返嚟新羅寶呢個「老地方」食返嗰種味道😌佢喺尖沙咀同銅鑼灣都有分店 夠晒就腳👍🏻呢度除咗正宗之外 另一個令我鍾意嘅原因就係佢menu五花八門嘅選擇🤩由韓式小食、石鍋湯飯、鐵板熱炒類、麵類、燒肉到醬油蝦蟹呢啲生食類都有!真係多元化到眼花撩亂 揀食咩揀到有選擇困難😝鮮蠔仔煎餅(4塊)$135韓式煎餅平時大家聽得多嘅 不外乎都係泡菜煎餅、薯仔煎餅、海鮮蔥煎餅呢啲⋯⋯喺香港好少喺韓國餐廳會見到有蠔仔煎餅🫠平時如果食蠔餅嘅話就會去食打冷😂不過同韓式又係唔同嘅口感同韻味 會相對上濕潤同厚實啲🤔所以難得嚟到呢度見到有韓國嘅蠔仔煎餅食 當然要叫嚟試吓啦!首先講下啲蠔仔 一啲都冇臭腥味仲要好肥美 一咬落去有滿滿嘅汁💦每一塊煎餅都大概有4粒蠔仔左右 我覺得呢個size已經算係相當足料👍🏻燙魷魚 $180坊間都好似比較少原隻燙 冇加額外調味嘅魷魚🦑呢度嘅燙魷魚係原筒上 側面放咗小碟嘅韓國甜辣醋醬🥣仲有啲配菜例如 青瓜絲、紅蘿蔔絲、大蒜片同青陽辣椒🧄比你隨意配搭自己鍾意嘅食法~一樣餸就可
最近香港的確多咗好多唔同新派別同fusion嘅韓國菜~
呢個時候總會返嚟新羅寶呢個「老地方」食返嗰種味道😌
佢喺尖沙咀同銅鑼灣都有分店 夠晒就腳👍🏻
真係多元化到眼花撩亂 揀食咩揀到有選擇困難😝
鮮蠔仔煎餅(4塊)$135
喺香港好少喺韓國餐廳會見到有蠔仔煎餅🫠
平時如果食蠔餅嘅話就會去食打冷😂
不過同韓式又係唔同嘅口感同韻味 會相對上濕潤同厚實啲🤔
所以難得嚟到呢度見到有韓國嘅蠔仔煎餅食 當然要叫嚟試吓啦!
首先講下啲蠔仔 一啲都冇臭腥味
仲要好肥美 一咬落去有滿滿嘅汁💦
燙魷魚 $180
坊間都好似比較少原隻燙 冇加額外調味嘅魷魚🦑
呢度嘅燙魷魚係原筒上 側面放咗小碟嘅韓國甜辣醋醬🥣
仲有啲配菜例如 青瓜絲、紅蘿蔔絲、大蒜片同青陽辣椒🧄
比你隨意配搭自己鍾意嘅食法~
一樣餸就可以有多重嘅體驗 真係終極傳統韓國人嘅食法🇰🇷
水冷麵 $105
水冷麵其實即係凍嘅蕎麥麵~
不過有別於日本嘅蕎麥麵 韓國嘅蕎麥麵係相對上比較幼細同埋好彈牙👅
正宗嘅韓式水冷麵 其實係好樸素 會有:
我最鍾意食嘅始終都係最原始嘅內饀combination:
蛋 紅蘿蔔 醃黃瓜 青瓜 牛蒡 同 韓國火腿🥕🥒
放入口咀嚼幾下 就係呢種味道了😭
餐廳依家為咗慶祝30週年
仲搞咗個幸運大抽獎活動!!!
大獎仲可以有機會獲得來回港韓嘅機票✈️
大家唔好錯過啦~