🇰🇷 昨天晚上,朋友知道我喜歡吃韓國菜,所以帶我來這間米芝蓮韓國餐廳。這間餐廳有很多韓國人來光顧,食物很有水準,我們吃得很滿意。🍖 炆宮中牛排骨Palace Stewed Beef Short Ribs(Can choose Spicy or Not Spicy) $235這個菜式曾經在明火《食神爭霸戰》2009年榮獲金獎!牛排骨煮得恰到好處,不會過腍或過靭,湯底喝上去甜甜的。配上年糕、蔬菜和白飯,真是一流!🐙 石鍋八爪魚飯 Mixed Stone Pot Rice & Spicy Octopus With Vegetable $135這道特色石鍋菜餚將新鮮的八爪魚與各種蔬菜一同慢慢燜煮在熱石鍋內。八爪魚肉質鮮嫩多汁,充分吸收了各種香料和調味的精華,配上鬆軟多汁的石鍋米飯,口感層次豐富。這道菜不僅色香味俱全,也非常營養均衡。這是一道非常可口的石鍋料理。🎃 南瓜煎餅 Pumpkin Sticky Rice Cake $88這款韓式南瓜煎餅的外皮由軟糯的糯米餅所製成,包裹著紅豆餡的甜香氣息。咬下去,餅皮綿軟Q彈,與紅豆餡的甜美口感形成絕佳搭配。💰 總計: $503.8, 2位用餐(含10%

🍖 炆宮中牛排骨
Palace Stewed Beef Short Ribs

🐙 石鍋八爪魚飯

🎃 南瓜煎餅
Pumpkin Sticky Rice Cake $88

💰 總計: $503.8, 2位用餐(含10%服務費)
2024-06-18
2024-11-13 0 瀏覽
📍新羅寶韓國餐廳一入到去先知原來2011-2018入過米芝蓮, 即刻對佢多咗期待😋不過我係食完先睇返, 原來佢openrice都幾多負評😯因為係個friend帶我嚟食, 所以原本完全唔知😶‍🌫️不過我會覺得體驗都真係唔算差✨🤔侍應唔識講中文係真, 但係應該聽得明少少廣東話, 不過我覺得態度都ok, at least會幫主動我地refill茶壺. 雖然唔再係米芝蓮, 啲食物我都真心覺得幾好食✨❣️牛尾湯飯 kkori gomtang每人各自叫咗一個湯飯再share 一個小食. 我真係覺得我依個最好食✨😹 雖然會有啲oil bubble喺湯面,可能會覺得好油膩, 不過真心唔會✨唔會話佢好fresh但係絕對唔油膩✨牛味好重, 但係唔會覺得太多🫧唔油膩但係會覺得好creamy, not about the texture but the feeling 🫧 配飯真係啱啱好🫶🏻牛尾都係超級軟熟, 而且脂肪好膠質🫶🏻真係好好奇咁大嚿肥肉可以做到咁彈牙好有骨膠原嘅feel, 而且唔滯🥰💰130❣️牛肉菜湯 (解酒渴)飯 sagol-haejangguk唔知係咪真係解酒用㗎呢😝湯底亦都真心唔錯,有陣好特別嘅
📍新羅寶韓國餐廳

❣️牛尾湯飯 kkori gomtang
💰130

唔知係咪真係解酒用㗎呢😝湯底亦都真心唔錯,有陣好特別嘅味, 唔係好似牛尾湯creamy嘅feel, 都唔係雜錦湯咁湯, 比較濃厚🥸
💰120

❣️雜錦湯飯
比想像中多海鮮嘅感覺😹對比起另外兩款比較清淡但係絕對唔係冇味🫶🏻
💰110

❣️辣燴海鮮年糕 haemui tteok-jjim
原本見menu有2個🌶️🌶️以為好辣, tho我唔係好食得辣嘅都接受到, 真係有喺韓國食辣嘅感覺(個人覺得韓國嘅辣同香港嘅辣係唔同嘅(即使係韓式餐廳都係咁話)may be bcs 韓國嗰隻辣就算佢辣都入到口, 條脷唔會痛, 而且辣得有種味喺度🤔) so i like it ✨🫶🏻年糕好軟糯好入味😝
💰155

#銅鑼灣美食 #韓國美食 #湯飯 #新羅寶韓國餐廳 #利舞臺廣場 #利舞臺
2024-09-30 1024 瀏覽
Lunch除左一般lunch set仲有每日特定優惠set烤肉套餐豬牛雞都有 由於我唔食牛所以得豬雞雞肉比例多啲 唔肥 亦唔硬👍鯖魚餐大條魚👍尾巴位會鞋啲 其他都幾滑比想像中多肉套餐有前菜 岀面都有自己bar有小菜同南瓜湯
Lunch除左一般lunch set仲有每日特定優惠set
大條魚👍尾巴位會鞋啲 其他都幾滑
比想像中多肉

套餐有前菜 岀面都有自己bar有小菜同南瓜湯
2024-08-28 1404 瀏覽
今次黎到尖沙咀米芝連韓國餐廳開餐😎😎 呢間餐廳嘅廚師同埋侍應大多數都係韓國人,全部都係講韓文既👍🏻👍🏻 首先必叫就係燒牛大排骨🤤🤤一條長長嘅牛排骨卷著上枱,韓式嘅醃製法別有風味,甜甜哋,韓色醃製法唔會將啲肉醃得太鹹先將牛排骨整條燒一陣,讓肉汁鎖住再將佢剪開小塊然後再燒多一陣就食得喇!真係好好味🤤🤤🤤 仲有我食韓國嘢必叫既人參雞🐓湯,人參味唔會太濃,一啲都唔苦,配上紅棗大蔥等等嘅配料竟然裏面係有成隻雞咁多!真係非常抵食!!再黎多個韓式紫菜包飯😎 紫菜包飯裏面有黃瓜、午餐肉同青瓜等等嘅配料,食落去攞去少少甜非常開胃,麻油嘅味道恰到好處,大人小朋友都啱食。傳統正宗韓國菜,水冷麵是一大特色,水冷麵口感十足,夏天當作午餐非常清涼。草莓🍓梳打 & 檸檬🍋梳打, 呢兩個飲品應該係夏天嘅好選擇,梳打水配上草莓醬一啲都唔會顯得太甜📍尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期食四方4樓403號鋪
首先必叫就係燒牛大排骨🤤🤤

📍尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期食四方4樓403號鋪

2024-08-21 1378 瀏覽
🐱呢間韓國餐廳有免費無限量供應嘅兩款韓式前菜🤭可以自行去吧枱夾🥳另外會每枱送上幾款韓式前菜🤩非常適合中醫食泡菜嘅朋友👏🏻泡菜豬肉什錦煲:$110🌕🌕🌕🌕/5 泡菜湯飯係我最鍾意食嘅韓國菜式之一🤭上枱時仲滾緊😂呢款泡菜湯飯配料超豐富,有香滑嘅豆腐、大量泡菜、金菇、豬肉、韭菜、年糕😚不過偏辣🌶️一啖湯一啖飯咁非常惹味🫢可以食哂成碗飯🍚海鮮蔥煎餅:$180🌕🌕🌕🌕/5 出面食既泡菜煎餅係好鹹,但呢個唔會🤭而且要強調嘅係個餅皮係超級香脆!!中間有小小煙靭😄海鮮就有蜆肉同八爪魚😋備注:有加一💰
🐱

泡菜豬肉什錦煲:$110
🌕🌕🌕🌕/5

海鮮蔥煎餅:$180
🌕🌕🌕🌕/5

備注:有加一💰
2024-08-11 1308 瀏覽
咁啱嚟開mira整嘢,所以就嚟呢間好有歷史嘅韓國餐廳食咗個午餐佢不嬲都係貴嘅,但係佢而家午餐有做優惠,每一日都有兩款特惠套餐,我今次叫咗韓式牛肉,,好得意喎原來佢有一個自助前菜區,有醃蘿蔔同埋生菜,仲有南瓜粥任食另外如果係一個人,佢就會用一個盤咁樣上,當中仲包左三碟前菜,有魚餅,泡菜,豆芽同埋菠菜,淨係食前菜都覺得飽個炆牛肉好就係典型韓式醃肉嘅味道,不過非常之油,入面仲有菇,我覺得有少少鹹咗啲啲,但係係好味嘅埋單100蚊,坐得舒服,可以返兜

埋單100蚊,坐得舒服,可以返兜

2024-08-08 1103 瀏覽
見到係米芝蓮,仲要咁多人話好味咁我梗係想試啦。首先職員啲態度好差,係黑口黑面對住我哋,我問廁所喺邊一度嗰陣時都好似好唔耐煩咁樣。咁今日嗌咗個泡菜湯,泡菜煎餅同埋啲bulgogi燒牛。個燒牛係一般嘅,但係個泡菜鍋有成個蕃茄味咁嘅,一啲都唔似泡菜鍋。跟住個泡菜煎餅都係一般啦,唔至於好難食,但係都唔係好好味咁樣lor 。我覺得唯一係好嘅就係啲唔同嘅泡菜係可以任食。我覺得係全個體驗最好味嘅嘢嚟🥲但係我真係一啲都唔推介

但係我真係一啲都唔推介

2024-08-01 881 瀏覽
星期五晚放工同朋友食飯,去左尖沙咀嘅新寶羅韓國餐廳,一入去就感受到濃厚嘅韓式風味。我地叫咗佢哋嘅熱牛腸牛肚拼鍋、薯仔煎餅、韓式炸雞同炒年糕。餐廳環境好舒適,唔洗等位,方便快捷。熱牛腸牛肚拼鍋嘅配菜好豐富,飯保持熱度,因為有火鍋係度。不過有啲菜式可以改進,例如炒年糕有啲軟,希望更有咬口。整體嚟講,食物味道好正宗,環境優雅,如果唔覺價錢略貴既,就啱哂同家人朋友一齊食飯,值得一試,特別啱想食正宗韓國菜嘅人。

我地叫咗佢哋嘅熱牛腸牛肚拼鍋、薯仔煎餅、韓式炸雞同炒年糕。

餐廳環境好舒適,唔洗等位,方便快捷。

2024-07-26
2024-07-25 1043 瀏覽
朋友間飯局,好多時都會選擇打邊爐,一年四季風雨不改,今次好想打破悶局食韓國菜,好多年前都食過《新羅寶》,最記得豬手好好味,所以想嚟回味一下。🥢紫菜包飯 ⭐️⭐️又貴又唔好食,想叫吞拿魚又無🥢泡菜豬肉什錦鍋 ⭐️⭐️⭐️⭐️朋友話少少辣好惹味又多豆腐,配白飯一流🥢韓式豬手 ⭐️⭐️⭐️期待已久嘅豬手有啲乾紫,幸好都算腍,蘸醬料+蒜頭好好味🥢海鮮蔥煎餅 ⭐️⭐️⭐️⭐️超多料夠熱又夠脆,全晚最好味呢個,仲要有塊鐵板一路㷫住🥢特級雪花牛肉 ⭐️⭐️⭐️⭐️牛肉入口即化牛味又重,洋蔥香甜不要錯過🥢牛排骨肉 ⭐️⭐️⭐️醃過味道唔錯,可惜牛肉太薄太碎🍺啤酒x1+🍹梳打飲品x 3五人共消費:$1460

🥢紫菜包飯 ⭐️⭐️
又貴又唔好食,想叫吞拿魚又無

🥢泡菜豬肉什錦鍋 ⭐️⭐️⭐️⭐️
朋友話少少辣好惹味又多豆腐,配白飯一流

🥢韓式豬手 ⭐️⭐️⭐️
期待已久嘅豬手有啲乾紫,幸好都算腍,蘸醬料+蒜頭好好味

🥢海鮮蔥煎餅 ⭐️⭐️⭐️⭐️
超多料夠熱又夠脆,全晚最好味呢個,仲要有塊鐵板一路㷫住

🥢特級雪花牛肉 ⭐️⭐️⭐️⭐️
牛肉入口即化牛味又重,洋蔥香甜不要錯過

🥢牛排骨肉 ⭐️⭐️⭐️
醃過味道唔錯,可惜牛肉太薄太碎

🍺啤酒x1+🍹梳打飲品x 3

五人共消費:$1460
2024-07-12
2024-07-20 1191 瀏覽
今日同男朋友去尖沙咀行街,順便食我心心念念既韓國餐,直接去左美麗華呢間超正宗的新羅寶餐廳。🔹辣牛肉絲菜湯飯呢個基本上係我的男最愛,基本上每次去韓國餐廳都會叫辣牛肉湯,湯頭都幾鮮,牛肉都好足料,我最鍾意食既係充滿湯汁既韓式野菜,鍾意食辣既朋友強烈推薦金品🔸炒年糕每次嚟都必定會叫炒年糕,我個人覺得呢間既炒年糕最正宗最貼近韓國嘅味道,超級好食,年糕煙韌,醬汁惹味。🔹烤特級雪花牛肉呢度既牛肉直接係韓國入口,唔單止牛肉味道濃郁,簡直係同韓國食到的相差無幾,雪花望落已經超正,入口即化,油脂滿溢,絕對要試下。韓國餐一向都係我既最愛,如果想享受到正宗的韓國餐,我一定會推薦新羅寶。

🔹辣牛肉絲菜湯飯
金品

🔸炒年糕

🔹烤特級雪花牛肉

2024-07-05 1071 瀏覽
今天中午在尖沙咀地鐵想食韓國菜,發現這家韓國餐廳,曾獲米芝蓮,在香港亦非常多年了,感覺食物非常有水準,所以前往一試。他們的午市套餐有非常多選擇,還有一人燒肉餐。每天星期一至五都有特別的午市套餐價格會再比較便宜。還有免費試食的地方客人可以隨意食用。特別推介 水冷麵傳統正宗韓國菜,水冷麵是一大特色,水冷麵口感十足,夏天當作午餐非常清涼。我們點了一份糖醋肉排,酸甜開胃,份量亦非常多。另外我們選擇2款午市套餐,牛排骨湯及烤牛肉套餐,牛排骨煮得很軟身,非常入味,份量很足,湯汁牛味濃厚。烤牛肉不會烤的很乾身,入口會有甜味,而且也是很大份。總括而然,這家韓國餐廳,物超所值!

特別推介 水冷麵

我們點了一份糖醋肉排,酸甜開胃,份量亦非常多。

另外我們選擇2款午市套餐,牛排骨湯及烤牛肉套餐,
牛排骨煮得很軟身,非常入味,份量很足,湯汁牛味濃厚。
烤牛肉不會烤的很乾身,入口會有甜味,而且也是很大份。

總括而然,這家韓國餐廳,物超所值!
2024-06-30 942 瀏覽
去尖沙咀,想食韓國嘢,其實真係好多選擇,最後揀咗離地鐵站行唔使好遠嘅美麗華商場,因為夏天,真係唔想行太多。入到餐廳,環境闊落,安靜又乾淨,坐得很舒適。前菜五小碟每一個都很地道,有辣白菜、醃蘿蔔、重廣油味嘅爽甜芽菜同蜜香黑豆。前菜我哋就點咗韓牛他他,生雞蛋撈埋芝麻油青瓜同埋韓國水梨,口感非常豐富。醬油生蝦,食得出鮮濃鹹香嘅醬油,裏面嘅蝦肉質亦非常鮮甜彈牙。人蔘雞湯,湯頭非常鮮甜,伴隨淡淡既人參味,雞肉亦十分嫩滑。最令我覺得驚艷的是韓式伊麵,十分爽滑,八爪魚是經典的甜辣口味,十分開胃。

入到餐廳,環境闊落,安靜又乾淨,坐得很舒適。

前菜五小碟

韓牛他他
人參雞湯
人蔘雞湯,湯頭非常鮮甜,伴隨淡淡既人參味,雞肉亦十分嫩滑。

醬炒八爪魚伊面

前菜五小碟
韓牛他他
人參雞湯
醬炒八爪魚伊面
2024-06-29 894 瀏覽
🥰🥰嘩~原來美麗華廣場開左一層係餐廳同食野嘅,最近仔細行商場先發現😎行行下就見到有間地道嘅韓式餐廳,緊係入去試下喇🥰客人都幾多😆大家都揀食下韓式燒肉同打邊爐咁😎睇下餐牌入面都幾多唔同嘅肉類可以揀,仲有石鍋飯同湯麵等😋🌸雪花和牛,和牛雪花平均🥰食落有厚度,香菇吸收左和牛嘅油香🤩🌸 炆牛排骨湯麵,湯底帶香香嘅牛骨味🤤同埋炆牛排🥩好腍入味🥳麵線係幼上海麵😋口感細滑🥳🌸 冷蕎麥麵🤩夏天係必點水冷麵,麵質彈牙,梨子🍐薄薄一片同麵條好夾😋味道甜甜又唔會太酸😍

睇下餐牌入面都幾多唔同嘅肉類可以揀,仲有石鍋飯同湯麵等😋

2024-06-28 849 瀏覽
#尖沙咀地膽 今次去咗位於尖沙咀嘅Sorabol韓國餐廳食韓國菜,餐牌主打韓燒及韓式料理;當然要試試得奬名菜牛排骨!裝潢傳統韓燒格局,坐位濶落舒適。 點好菜就送上韓式前菜六小碟,多種不同泡菜及蔬菜🥬,自助區仲有免費任吃辣蘿蔔,惹味香脆又好吃!🥩坟宮中牛排骨 $235用金色小鍋上枱嘅燉牛排骨,香氣撲鼻;肉味香濃入口嫩滑,輕輕咬已經化開,肉汁滿滿;配料有白蘿蔔及紅蘿蔔等,醬汁香甜唔油膩,送飯一流!🍜海鮮刀削麵 $88傳統的海鮮刀削麵,海鮮有大蝦,青口及魷魚等;麵質特別Q彈,完全吸收咗湯頭嘅鮮甜,再配合脆爽嘅海鮮, 暖胃又滋味!🥔薯仔煎餅 $130外皮金黃酥脆,內裡香濃軟滑,薯仔嘅香氣在口中散開,一啖下去香脆可口不油膩!Sorabol尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場一期食四方4樓403號舖

🥩坟宮中牛排骨 $235

🍜海鮮刀削麵 $88
傳統的海鮮刀削麵,海鮮有大蝦,青口及魷魚等;

🥔薯仔煎餅 $130

Sorabol
尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場一期食四方4樓403號舖
2024-06-25 854 瀏覽
今日同朋友嚟一間在香港己經扎根三十年嘅韓國餐廳,曾經得到米芝連獎項,今日終於有機會嚟試下。估唔到米芝蓮餐廳都有一個免費試食嘅角落頭,自家製嘅醃蘿蔔同埋農場梅汁,每位客人都可以隨意食用。一坐低職員先送上三款餐前開胃小食:泡菜、醃蘿蔔、菠菜芽菜、一片橙肉。小食顏色鮮豔,味道酸酸辣辣,十分開胃。醬油生蝦 醬油蝦有鹹鮮味,食一隻唔夠喉,我哋後尾追加多四隻,享受每一啖鹹鮮彈牙嘅蝦。一人烤牛排骨肉套餐喜歡食烤肉嘅我一定會點過燒肉餐,牛排骨肉切成一片片,有牛肉味又有咬口,入口甘香,燒肉必食之選。炆牛排骨套餐炆牛排骨就一舊舊連骨一齊炆,肉質好軟淋淋;湯底有紅枣,入口甘甜滋潤,女士恩物。檸檬梳打和柚子梳打兩款飲品都清爽酸甜,飯後嚟一杯清爽解膩。
一人烤牛排骨肉套餐
炆牛排骨套餐
檸檬梳打和柚子梳打
兩款飲品都清爽酸甜,飯後嚟一杯清爽解膩。