2019-11-13 2181 瀏覽
一直都想搵機會講下蘇記雲吞。雖然佢係生雲吞,但佢嘅雲吞是我食過嘅最好味😋之一。佢只是賣三種雲吞,鮮蝦雲吞,菜肉雲吞,同韮菜雲吞。V仔最愛是鮮蝦雲吞。蘇記雲吞好味在於佢用嘅豬肉好鮮,無論混合咩菜包埋都好大鮮肉味,佢唔似港式雲吞,有大地魚味,反而是肉汁豐富味度剛剛好,佢巴閉到要打電話去問下仲有冇剩我先去買,食過敝門羹。次次先打去問下有無先。講番佢嘅雲吞,細細粒,主要是食肉嘅鮮味同菜混合嘅味道。麗妹成再V仔爭要韮菜,但我like鮮蝦雲吞多啲,因為佢細粒肉鮮蝦味足唔係大大只但一口食落滿滿蝦味肉味,有啲似褔建雲吞肉味濃郁。但又有鮮蝦味。鮮蝦成本問題就貴啲,20蚊12只。菜肉雲吞就45有成40粒,雖然細粒但數量赢咗。Yeah✌️。麻就麻啲要自整湯底,不過相當值得試嘅。
一直都想搵機會講下蘇記雲吞。
雖然佢係生雲吞,但佢嘅雲吞是我食過嘅最好味😋之一。
  • 鮮蝦雲吞,菜肉雲吞,韮菜雲吞