2017-08-11 601 瀏覽
早幾日和男友去到尖沙咀買野,行過見未有人用店面張企位枱,於是就入去買兩個撻過下口癮。我地買了一件原味半熟芝士撻和一件半熟抹茶芝士撻,兩款撻既撻皮都是曲奇皮,焗得好香脆,硬度適中,賣相黎講就一定係原味優勝D,外層金黃色漲漲既樣子好吸引,而抹茶撻外層就比較深色亦都冇咁漲。不過論味道既話就各有特色了,真的要視乎你本身是不是抹茶控。先講原味半熟芝士撻,咬開後看見芝士餡都好足料,芝士味道好濃郁而且不會太甜,呢一間既半熟芝士餡大概係半凝固狀既,同我食過既其他芝士撻口感好唔同,呢種口感好綿密軟滑,入到口內緩緩化開咁樣。。個人而言,味道和口感都係在香港食過最值得再食既一間。而半熟抹茶芝士撻,抹茶味幾夠重,食多兩啖仲有D抹茶回甘,與芝士味亦都頗融合,我覺得兩個味道都平衡得唔錯,唔會淨係食到抹茶味或者芝士味。個餡既質感就同原味差不多,都係軟綿綿好滑溜咁,只係由奶白色變成綠色,當然味道就多了份抹茶香啦!吃完跟男友比比分,我自己鍾意原味撻多D,男友就鍾意抹茶撻多D,各有喜好啦。

2017-08-07